"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riik asub vaktsiini veol koostööle ravimite hulgimüüjatega (0)
08. veebruar 2021
Ilja Matusihis

Terviseamet sõlmis raamlepingu ravimite hulgimüüjate Magnum Logistics OÜ ja Tamro Eesti OÜ-ga, et tagada kõigi Eestisse saabuvate COVID-19 vaktsiinide võimalikult kiire tervishoiuteenuste osutajateni jõudmine.

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno sõnul saab terviseamet edaspidi vaktsiinikoguste kiirel suurenemisel kasutada kogenud suurfirmade abi COVID-19 vaktsiinide ja vaktsiinitarvikute ladustamisel, komplekteerimisel ja transportimisel. „Arvestades, et järgnevatel kuudel on oodata uute ravimfirmade järjest kasvavaid vaktsiinitarneid, tagab see võimalikult sujuva vaktsineerimisprotsessi,“ lisas ta.

“Eesti jaoks on ülioluline, et saabuvad vaktsiinipartiid jõuaksid kiiresti kõigi meie inimesteni, ükskõik millises Eesti piirkonnas nad elavad. Kiire vaktsineerimine koroonaviiruse vastu on ainus viis naasta riigina normaalse elukorralduse juurde. Vastutus on selle tõttu väga suur, aga teades meie võimekusi, valmisolekut ja inimeste täielikku pühendumist, ei ole mul kahtlust, et saame selle ülesandega hakkama,” ütles proviisor ja Magnumi juhatuse liige Mari Krass.

Tamro Eesti tegevjuht Tanel Kuusmanni sõnul on Tamro ülesanne ja vastutus tagada kõigi vajalike ravimite ja muude tervisetoodete kättesaadavus Eesti elanikele. „Oleme juba varem väljendanud nii Sotsiaalministeeriumile kui Terviseametile valmisolekut olla partneriks koroonavaktsiini kiire ja efektiivse transpordi tagamiseks,“ ütles ta. „Vaktsineerimise korraldus on kogu Eestile väga olulise tähtsusega ning oleme valmis võtma vastutuse, tagamaks vaktsiini tarned nii perearstikeskustesse kui teistesse võimalikesse vaktsineerimispunktidesse,“ lisas Kuusmann.

Eesti COVID-19 vaktsineerimise plaan näeb ette, et esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiu- ja hooldekandeasutuste toimepidevust tagavatele töötajatele ja hooldekodude elanikele ning vanuse või kõrge ea tõttu COVID-19 haigestumise kõrges riskis olevatele inimestele. Praegu on käimas riskirühma inimeste vaktsineerimine perearstikeskustes ja veebruaris algab ka kõrgemas nakkusriskis olevate eesliinitöötajate vaktsineerimisega sotsiaal-, haridus- ja siseturvalisuse valdkonnas. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses vaktsiini võimaldatakse vaktsineerimist COVID-19 vastu kõigile Eesti inimestele.

Euroopa Liidu ühises vaktsiiniportfellis on kokku kaheksa vaktsiinitootja ehk Pfizer/BioNTechi, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVaci, Sanofi, Novavaxi ja Valneva vaktsiinid. Eesti on seni ühinenud EL COVID-19 vaktsiini ühishankes viie eelostulepinguga, mis hõlmavad Pfizer/BioNTechi, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVaci vaktsiine, ning langetanud põhimõttelise otsuse ühineda ka vaktsiinitootjate Novavax ja Valneva lepingutega. Eestil on võimalik kokku soetada 4 558 810 doosi vaktsiini 2 429 405 inimese jaoks.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärgid on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.