"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riik otsib 3,8 miljoniga pärandihoidlale arhitektuurilahendust (0)
08. veebruar 2021
Albert Truuväärt

Muinsuskaitseamet koostöös Eesti Arhitektide Liidu ja Riigi Kinnisvara AS-iga (RKAS) kuulutasid välja arhitektuurivõistluse, millega otsitakse parimat ideekavandit Põhja-Eesti pärandihoidla hoonekompleksi rajamiseks; projekteerimishanke eeldatav maksumus on 3,8 miljonit eurot.

“Riigile kuuluvates muuseumikogudes on ühtekokku neli miljonit museaali, aga nende hoiustamistingimused ei vasta paljuski tänapäevastele nõuetele. Nõnda satub hindamatute kultuuriväärtuste säilimine ohtu,” ütles kultuuriminister Anneli Ott pressiteates.

Arhitektuurivõistluse eesmärk on leida lahendus funktsionaalsele, esinduslikule, efektiivse pinnakasutusega ja arhitektuurselt kõrgetasemelisele kaasaegsele hoidlahoonele, mille ehitus- ja ülalpidamiskulud on säästlikud ja mis on madala energiatarbega. Pärandihoidla rajamine kindlustab Eesti ainelise kultuuripärandi pikaajalise säilitamise optimaalsel ja kuluefektiivsel moel.

Rae valda Lehmja külla rajatava Põhja-Eesti pärandihoidla uus hoonekompleks peab olema kaasaegne, võimaldama kiiret ja mugavat teenindamist, jälgima säästvate tehnoloogiate kasutamise põhimõtteid ning vastama nullenergiahoone nõuetele.

Samuti peab uus hoidla vastama muuseumide kogumise ja hoiustamise vajadustele lähima 30 aasta vältel, toimima konserveerimise ja digiteerimise kompetentsikeskusena, looma töötajatele kaasaegsed töötingimused, täitma pärandihoidla esindusfunktsiooni ning sobituma ümbritsevasse keskkonda.

Konkursi võitjaga sõlmitakse hankemenetluse tulemusel projekteerimistööde hankeleping eeldatava maksumusega 3,8 miljonit eurot ilma käibemaksuta koos 5-protsendise reserviga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.