"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Miks ei ole kõik linnatänavad lumest puhtad? (0)
08. veebruar 2021
Albert Truuväärt

“Mõni eraomanik koristab hästi – täidab oma kohust, mis talle on seadusega pandud, aga teine jätab lihtsalt koristamata ja siis tekibki selline ebaühtlane koristamise efekt ja probleemid,” ütles Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf. Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi sõnul on aga ülekohtune, et kinnistu omanikud peavad hooldama maad, mis ei kuulu neile. 

Sel aastal on meid õnnistatud tõeliselt ilusate talveilmadega, kuid paraku on paljudelt linna kõnniteedelt jäetud lumi täiesti koristamata.Selleks, et neist üldse läbi pääseda, tuleb korralikult sumbata.

“Praegu jalad kannavad ja saan käidud, aga muidugi olen kuulnud, et eakatel ja neil kel on vaja abi, on ikka praeguste ilmastikuoludega keeruline liikuda. Midagi pole teha – lumi on,” ütles linnakodanik Andu.

“Kesklinn on koristamata. Viimati, kui käisin neli päeva tagasi, oli sumpanie läbi lume,” sõnas teine linnakodanik Margot.

“Lund on palju, aga see on ilus ja toob palju rõõmu. Sellist talve ei ole meil kaua olnud. Tavaliselt on olnud halb ilm, aga nüüd on väga imeline. Talvel peabki nii olema. Tänavaid puhastatakse, aga lund sajab muudkui juurde. Lihtsalt ei jõuta,” tõi välja linnakodanik Natalja.

Kas kõnniteid peab koristama linn või eraomanik?

Probleemid on eelkõige neil linna kõnniteedel, mida peavad koristama sealsed kinnistute omanikud

“Pahatihti ebaühtlane koristus tekib just südalinnas. Mõni eraomanik koristab hästi – täidab oma kohust, mis talle on seadusega pandud, aga teine jätab lihtsalt koristamata ja siis tekibki selline ebaühtlane koristamise efekt. Siis tekivadki probleemid inimestel,” ütles Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf.

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi sõnul on aga ülekohtune, et kinnistu omanikud peavad hooldama maad, mis ei kuulu neile. 

“Ütleme niimodi, et see on iseenesest elementaarne, et see isik, kes omab vara, peab ka seda vara koras hoidma ja kui see tee kuulub kohalikule omavalitsusele, siis on ka tema kohustus see koras hoida, sest korteriomanikud, korteriühistud ja majaomanikud, peavad koras hoidma ka oma omandit,” sõnas Mardi

Kohustuste täitmist jälgib munitsipaalpolitsei

Siinkohal ei saa aga näpuga Tallinna peale näidata. Et seadus kehtib üle riigi on täpselt sama kohustus ka teistel kinnistuomanikel üle Eesti.  Omavalitsuste ülesanne on teostada järelevalvet. Tallinna linn on teinud teed hooldavatele koostööpartneritele sel aastal trahve mitmekümne tuhande euro ulatuses. Kinnistu omanike kohustuste täitmist jälgib munitsipaalpolitsei.

“Meie seaduseandja on selline vahva, et see MUPO trahvimine on nagu maski nõudmine inimestelt. Politse nõuab maski kandmist inimestelt. Inimene kas ta teeb seda või ei tee. Ma pole väga palju kuulnud, et politsei trahviks inimesi maski mitte kandmise eest. Sama on ka MUPOga. Meie heakorreeskirja järgi, millele me viitame, me ei saagi trahvida inimest. Me saame talle kõigepealt suulise hoiatuse teha. Pärast seda tuleb kirjalik ettekirjutus teha ja alles siis saab kasutada sunniraha,” ütles Klandorf.

Jaanuarikuust alates ei ole MUPO teinud ainsakti trahvi kinnistu omanikele lume koristamata jätmise tõttu. Küll aga on tehtud üle 400 kirjaliku hoiatuse ja lisaks paarsada hoiatust telefonitsi.

“Kõigile, kellele oleme kirjalikud teated teinud on oma kohustused täitnud ja me pole pidanud trahve tegema, sest ettekirjutusega me anname mistliku aja. Ei saa olla nii, et teeme ettekirjutuse ja siis tunni aja pärast on puhas. Tõesti inimesed võib-olla ei saa sellel momendil – teevad näiteks õhtuks puhtaks. Mõistvat suhtumist meie poolt,” ütles Munitsipaalpolitsei Ameti juhataja Aivar Toompere.

Kel tekib liikumispuude või muu tervisliku mure tõttu raskusi praeguste ilmastikuoludega liikumisel, tasub kontakteeruda elukohajärgse linnaosa valitsusega.

Tallinna linn osutab sotsiaaltranspordi teenust puudega inimesele. Taksoveo teenuse hüvitab linn neile kuni 190 eurot kuus

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.