"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kumu näitab filmi Marina Abramovićist (0)
09. veebruar 2021
PÖFF

Tegevuskunsti elav klassik Marina Abramović naaseb pärast ligemale 50-aastast äraolekut oma sünnilinna Belgradi, kus avatakse tema suur ülevaatenäitus.

Serbia režissööri Boris Miljkovići mänguline portreefilm “Kojutulek. Marina Abramović ja tema lapsed” (Povratak kući – Marina Abramović i njena deca), mis linastub kolmapäeval Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas, jäädvustab selle sümboolse hetke. Kunstnik meenutab siin oma traumaatilist lapsepõlve sõjajärgses Jugoslaavias – sünges paigas, mis oli tema sõnul täis ängistust ja esteetilist koledust. Räägib oma kujunemisest, hirmudest, keerukast suhtest emaga, üksindusest – kõigest sellest, mis on mõjutanud tema loomingut.

Eelmisel aastal Sarajevo filmifestivalil esilinastunud ekraaniteos tõuseb esile oma krestomaatilise käsitluse poolest: vaataja saab hea ülevaate Abramovići karjääri olulisematest töödest ja aktsioonidest, mida mõtestab autor ise. Maailma üha olulisema nüüdiskunstniku teosed ei elustu mitte ainult arhiivikaadrite, vaid ka taasesituste kaudu, mille võtavad Abramovići juhendamisel ette tema noored kolleegid.

Filmi ajendiks olnud rändnäitust “The Cleaner” eksponeeriti Belgradis 2019. aasta sügistalvel – tegu oli pika turnee kulminatsiooniga, millele eelnesid peatused Stockholmis, Humlebækis, Oslos, Bonnis, Firenzes ja Toruńis.

10. veebruaril kell 19.30 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse kunstiteadlane Maria-Kristiina Soomre. Sissepääs on tasuta. Kordusseanss on 24. märtsil.

Alates 10. veebruarist on igal kolmapäeval ühe Kumu dokumentaalfilmide sarja seansi asemel kavas kaks seanssi: kell 17 ja kell 19.30. 10. veebruaril kell 17 linastuvad Maris Kerge film “Aulo Padar. Joonestatud maailmad”, mis on pühendatud eelmise aasta sügisel 80. sünnipäeva tähistanud sisearhitekti Aulo Padari loomingule, ja Davide Maffei film “Olivetti tulevikulootused” (Prospettiva Olivetti), mis annab ülevaate Itaalia firma Olivetti tellimusel valminud innovaatilisest tööstusarhitektuurist. Mõlemad filmid juhatab sisse Maris Kerge.

Koroonapiirangute tõttu lubatakse igale seansile ainult poole saali jagu vaatajaid ehk kuni 122 inimest. Mask on kohustuslik ja järgida tuleb 2+2 reeglit.

Kultuuriteemaliste filmide sarja „Kumu dokumentaal” korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.