"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Laanet: lähiaja tähtsaim ülesanne on Balti ühised võimearendused (0)
09. veebruar 2021
Mats Õun

„Ühistel võimearendustel on potentsiaal meie piirkonna julgeolekut oluliselt tugevdada. See tähendab, et peame koos Läti ja Leeduga pingutama Balti regiooni heidutuse ja kaitse tugevdamise nimel ning tegema seda läbimõeldult,“ sõnas kaitseminister Kalle Laanet.

Laanet arutas videosilla vahendusel oma Läti ja Leedu kolleegide Artis Pabriksi ja Arvydas Anušauskasega Balti kaitsekoostöö prioriteetseid suundi käesoleval aastal, rõhutades ühiste võimearenduste olulisust.

Arutelus keskenduti regiooni kaitsevõime tugevdamisele läbi ühise võimearenduse, õhukaitsealase koostöö edendamisele ning Ameerika Ühendriikide sõjalisele kohalolekule Euroopas ja Balti regioonis.

„Strateegilise tähtsusega võimete arendamine on ressursimahukas ning Balti riikidele üksikult võttes keeruline, ent koostöös oleme võimelised regiooni julgeolekut olulisel määral kindlustama,“ ütles Laanet.

Kaitseministrid peatusid pikemalt ka kaitsekoostööl Ameerika Ühendriikidega, mis president Bideni administratsiooni ametisse astumise järel on toonud Atlandi-ülestesse suhetesse senisest veelgi suurema fookuse liitlassuhetele. USA julgeolekuabil on suur väärtus Balti riikide iseseisva kaitsevõime ülesehitamisel. Eestil, Lätil ja Leedul tuleb jätkata tihedat koostööd ja täiendavaid investeeringuid selle parima kasutamise nimel.

„Eesti jaoks on USA poliitiline ja sõjaline kohalolek ning pühendumus Euroopa julgeolekule üliolulised,“ ütles kaitseminister Laanet.

2021. aastal on Balti kaitsekoostöö eesistujaks Leedu.

Balti kaitseministrite kohtumine oli Kalle Laaneti esimene ametlik väliskohtumine Eesti kaitseministrina.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.