"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riisalu: öölinnapea võiks puhastada ka tänavaid ja koristada lund (0)
09. veebruar 2021
Mats Õun

"Ei ole nii, et öölinnapea valib endale tilulilu, vastutab, et kõik ikka juua saaks ja tšillida, vaid koristaks lund ka," ütles abilinnapea Aivar Riisalu. Ta lisas, et Tallinna linnavalitsus juba niigi tegeleb kõikide küsimustega ning on olemas ööpäev läbi. 

Tallinna sotsiaaldemokraadid said valmis uue ööelu strateegia, milles luuakse muuhulgas pealinna öölinnapea amet, mis sarnaneks abilinnapea või linnaosa vanema omale, kirjutab Postimees.

Keskerakonda kuuluv abilinnapea Aivar Riisalu seda ideed ei toeta. Reformierakonna linnapeakandidaat 2021. aasta kohalikel valimistel Kristen Michal märgib, et sotsid võtsid kunagise Reformierakonna mõtte lihtsalt üle. 

Tallinna abilinnapea, keskerakondlane Aivar Riisalu leiab, et öölinnapea ametikoht oleks hea mõte, kuid ainult siis, kui ta võtaks kõik öised tänavapuhastusprobleemid ja lumeprobleemid ka enda kanda.

“Ei ole nii, et öölinnapea valib endale tilulilu, vastutab, et kõik ikka juua saaks ja tšillida, vaid koristaks lund ka,” ütles Riisalu. Ta lisas, et Tallinna linnavalitsus juba niigi tegeleb kõikide küsimustega ning on olemas ööpäev läbi. 

Ka strateegia ise pole Riisalu arvates realistlik. “Võiks üldhinnangu anda, et seal on liiga palju reguleeritud ettevõtlusvabadust. Palju neist on sellised, nagu kauba tasuta jagamine, näiteks vett tasuta jagada. Me ei saa panna ettevõttele sellist kohustust. See lihtsalt ei käi kokku liberaalse turumajandusega,” sõnas Riisalu. 

Strateegias on punkt, millega planeeritakse tugiteenuseid, nõustamist ja abi seksuaalteenuseid pakkuvatele inimestele. Riisalu arvates on see absurdne. “Esimesel pilgul mulle tundub, et see võiks minna kupeldamise paragrahvi alla ja need turvatöötajad väga kaua tööl käia ei saaks,” ütles ta.

Alkoholimüügi piirangute punkt on Riisalu arvates liialt liberaalne. 1. septembril jõustuv alkoholimüügi piirang on tema arvates juba piisavalt liberaalne. 

Strateegias toodud vähemuste kaitset Riisalu vajalikuks ei pea. “Ma lihtsalt ei saa aru, miks neid vähemusi peab kogu aeg rõhutama. Nad on olemas, nad elavad meiega samamoodi ja sarnast elu. Neile ei pea nüüd küll hakkama erilisi teenuseid osutama,” rääkis Riisalu. “Strateegia kohustab pidutsejaid kätel kandma ja tegelikult absoluutselt ei arvesta kohalike elanikega.”

“Kokkuvõttes leian, et tegemist on populistliku dokumendiga, millega üritatakse püüda mingi suhteliselt kitsa segmendi hääli, aga jäetakse tavatallinlase huvi ja linnaruumi turvalisus teisejärguliseks. Ma leian, et kohati on mindud absurdi,” ütles Riisalu. 

Sotsid tahavad öölinnapeale 4000 eurot kuus maksta

Tallinna sotsiaaldemokraadid koostasid ööelu strateegia ja leiavad, et Tallinnale on vaja ka öölinnapead, kes peaks vastutama kõige eest, mis kella kuuest õhtul kuni kella kuueni hommikul linnas toimub.

Öölinnapea peaks sotside nägemuses saama ka sama palju palka kui linnaosa vanem, ehk siis vahemikus 3900 kuni 4200 eurot kuus. Neil on kohe välja pakkuda ka oma öölinnapea kandidaat, kelleks on IDA raadio eestvedaja ja Tallinna sotside ööelu strateegia juht Natalie Mets. Mets ütleb, et loomulikult on ka teised erakonnad teretulnud oma kandidaate esitama. 

Öölinnapea amet ei ole maailmas midagi uut. “Linnad, kus on ööpäev läbi kättesaadav vaheldusrikas kultuurielu, tasuta ühistransport, kvaliteetne lastehoid ja tervislik toit, on atraktiivsed nii kohalikele inimestele, kes peavad öösel töötama kui ka turistidele. Mida rohkem turiste ja rahvusvahelist ettevõtlust suudab Tallinn ligi meelitada, seda paremini läheb meie linnal ka majanduslikult,” ütles Mets.

Sotside ööelu strateegia keskendub mitmekesistele teemadele: meelelahutus- ja kultuurielu edendamine, alkoholimüügi piirangute ülevaatamine, ööelu mürareostuse kontrollimine, turvalisuse tagamine (sh naistele ja vähemustele ning ka seksuaalteenuste pakkujatele), ühistranspordi ja WC-de tasuta kasutamise võimaldamine öösel ning uimastipoliitika.

Michal: öölinnapea idee pärineb Reformierakonna kunagisest programmist

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees ja Reformierakonna Tallinna linnapea kandidaat Kristen Michal ütles, et öölinnapea idee pärineb üldse Reformierakonna 2017. aasta programmist “Tuleviku Tallinn”, kus öölinnapead nähti ühiskondliku, mitte ametniku ega palgalise rollina.

“Meie ettekujutuses, nagu seda 2017 tutvustasime, on tegu ühiskondliku rolliga, kes aitab hoida regulaarses suhtluses vabajajasektorit ja jälgida, et kohalike elanike mured on samuti arvesse võetud,” rääkis Michal. “Kui keegi on (öölinnapea ametnikuks olemist) eeldanud, on ta igatahes valel teel, sest ametnikke selleks küll juurde pole vaja, pigem kvaliteetset ja pidevat suhtlust kolmnurgas linnakodanikud, ettevõtjad, avalik võim.”

Sellegipoolest on Michal sotside strateegia osas pooldaval seisukohal. “Kui küsida kas Tallinnas on vaja paremat suhtlust avaliku võimu ja ettevõtjate vahel, mida see ööelu strateegia ju sisuliselt viitab, siis kes ütleks ei?” ütles Michal. “Mu meelest on tänane linnavõim sellega üsna keskpäraselt toimetanud, ettevõtlusega suheldakse vaid keeldude ja käskude baasil.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.