"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Keel võib reeta nakatumist koroonaviirusesse (0)
10. veebruar 2021
SCANPIX

Briti professor Tim Spector hoiatas, et suu ja keele tavapärasest erinev väljanägemine ja vaevused võivad olla ühed koroonaviiruse sümptomitest. Londoni King's College ülikooli epidemioloogiaprofessor Tim Spector kirjutas möödunud kuul Twitteris, et mõned koroonapatsiendid on kurtnud keele värvimuutuste ja suuhaavandite üle. 

Nimelt võib keel olla kaetud tihke või koguni karvasena tunduda võiva valge või kollase katuga, millest ei õnnestu harjamisel vabaneda. Peale selle võib keel valulikuna tunduda.

Spector väljendas muret, et sedalaadi ebatüüpilised vaevused võivad jääda kahe silma vahele. „Kui sul on mõni tavapärasest erinev tervisekaebus, või tunned lihtsalt peavalu või väsimust, püsi kodus,“ kirjutas Spector, kes on olnud juhtiv jõud koroonaviiruse sümptomite uurimisel ning koroonaviiruse jälgimise rakenduse väljatöötamisel Suurbritannias. Rakenduse abil on kogutud haigestunute poolt mainitud sümptomeid pandeemia algusest saati.

Spectori sõnul esineb ühel viiest Covid-19 patsiendist ebaharilikke sümptomeid, mida ei ole märgitud koroonaviiruse ametlikes sümptomite nimekirjades. Koroonaviiruse põhjustatud kaebusteks võivad olla peavalu, lõhna- või maitsemeele häired, nohu ja ninakinnisus, köha, hingamishäired, kurnatus ja väsimus. Esineda võib lihasvalusid, kurgu valulikkust või karedust, samuti palavikku. Koroonaviirus võib avalduda ka seedehäiretes nagu kõhulahtisus, iiveldus ja oksendamine.

Sagedased juhtumid

Kuigi suu- ja keelevaevused ei ole Spectori sõnul kuigi levinud, usub professor, et üle kolmandikul Covid-19 haigetest esineb kolme esimese haiguspäeva ajal ebatüüpilisi sümptomeid. Seetõttu on oluline pöörata tähelepanu lööbele ja teistele hoiatavatele märkidele, mis võivad tavaliselt märkamata jääda.

Ka teised uurijad on märkinud koroonaviiruse uue tüvega seonduvaid keele ja suu kaebusi. Ajakirjas British Journal of Dermatology avaldatud uuringu kohaselt esines suuõõne leide üle 10% teadustöös osalenud 600 patsiendist. Muuhulgas olid sümptomiteks paistetus ja põletik keeles ning haavandid ja kudede turse suus.

Exeteri haiglas töötav dr David Strain rääkis ajalehele Huffington Post, et haiglas viibivatel koroonapatsientidel kohtab keelega seotud eripärasid üsna sageli. „Esmalt ravisime seda kui pärmseene infektsiooni, kuid vaevus ei allunud ravile. Nüüd oleme sümptomeid lihtsalt jälginud ning täheldanud, et suuprobleemid paranevad koos maitsemeele tervenemisega,“ rääkis Strain.

Arstide sõnul on suuga seotud kaebused täiesti võimalikud, kuna koroonaviirus võib põhjustada häireid üle kogu keha. Selgemad kinnitused nn „koroonakeele“ osas veel puuduvad, kuid Spector pani arstidele südamele, et keele tavapärasest väljanägemisest erinevad muutused võivad olla üheks varasteks koroonaviiruse sümptomiteks.

Seos teistegi viirustega

Helsingi ja Uusimaa tervishoiupiirkonna (HUS) nakkushaiguste peaarst Asko Järvinen ei ole keelega seotud kaebusi Covid-19 viiruse puhul täheldanud, kuid ei pea neid võimatuks. „Raske on pidada keelel esinevaid sümptomeid koroonaviiruse sümptomiteks, kuna samalaadseid muudatusi on näha ka teiste viiruste puhul,“ rääkis dr Järvinen Iltalehtile.

Järvinen pani südamele, et ühe ühekordse sümptomi põhjal ei tohiks teha järeldusi hingamisteede infektsiooni põhjustaja kohta. See käib ka koroonaviirusega seonduva lõhna- ja maitsemeele nõrgenemise kohta. „Kui kevadel küsiti koroonatestile registreerunute käest sümptomite osas, kannatas lõhna- või maitsemeele probleemide all vaid väike osa positiivse koroonaproovi andnud inimestest,“ rõhutas Järvinen, lisades ühtlasi, et need kaebused tekivadki suurele osale inimestest väikese viitega.

Seetõttu ei ütle üks sümptom võimaliku haiguse kohta veel midagi kindlat. „Olukord puudutab kõiki hingamisteede infektsioone põhjustavaid viirusi,“ rääkis dr Järvinen. „Kui esineb tavapärasest erinevaid sümptomeid, on testima minek ainus viis kindla diagnoosi saamiseks.“

Lisaks võivad keele pinnal tekkivad muutused ja häired johtuda nii mõnestki asjaolust nagu kilpnäärme alatalitlus või maksavaevused.

Nakkushaiguste professor William Schaffner kommenteeris nn „koroonakeele“ temaatikat uudiskanalile NBC News, pidades võimalikuks, et Covid-19 võib luua soodsad tingimused herpesviiruse aktiveerimiseks, põhjustades seeläbi huulte ja kogu suupiirkonna infektsioone.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.