"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Meedik: tavaallergiatega inimesed võivad lasta end vaktsineerida (0)
10. veebruar 2021
Ilja Matusihis

Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) allergoloogia-immunoloogia keskuse juhataja doktor Krista Ress kinnitb, et tavaallergiatega inimesed võivad lasta end rahuliku südamega vaktsineerida.

„Seoses koroonapandeemiaga on hakatud uuesti rääkima allergilistest reaktsioonidest vaktsiinidele. Ja see on mõistetavalt oluline allergikute jaoks, kellel tekib mure, kas nemad oma allergiahaiguste tõttu võivad lubada ennast vaktsineerida,” märkis Ress, lisades, et kui inimesel on allergilised reaktsioonid tolmulestadele, õietolmudele, toidule, putukamürgile või loomadele, siis võivad nad rahulikult vaktsineerima minna.

“Allergilised reaktsioonid tekivad väga konkreetse allergeeni vastu, need on spetsiifilised sellele allergeenile ehk kui inimene puutub kokku sama allergeeniga, siis tal tekib allergiline reaktsioon, muude ainete vastu allergilisi reaktsioone tekkima ei peaks,” selgitas Ress.

Covid-19 vaktsiinides, mis on Eestis kasutusel, ei ole mitte üheski muna ega muid toiduallergeene, ei ole loomseid ega taimseid allergeene, mistõttu need vaktsiinid on allergikutele ohutud.

Kui inimesel on aga varem tekkinud allergilised reaktsioonid vaktsiinidele või mõnele süstitavale ravimile, siis sellisel juhul peaks ta kindlasti eelnevalt nõu pidama oma arstiga, kes oskab nõu anda, kas antud hetkel on vaktsineerimine lubatud või mitte, soovitab Ress.

“Iga vaktsiini manustamise järel võib tekkida paikne reaktsioon: valulikkus süstekohal või palavik, esineda võib ka halba enesetunnet või lihasvalu – need on kõik täiesti normaalsed reaktsioonid, see näitab, et meie immuunsüsteem õpib ja toimetab. Ükski õppeprotsess ei ole kerge ja ka immuunsüsteemil on vaja selgeks saada, kuidas selle haigusetekitajaga hakkama saada,” ütles Ress.

“Kui need kaebused teid väga segavad, siis võite võtta paratsetamooli või ibuprofeeni ja teate, et need lähevad paari päevaga üle. Sellised reaktsioonid ei ole kindlasti allergianähud. Seetõttu, kui teil on tavalised allergiad tavalistele allergeenidele ehk õietolmudele, tolmudele, toidule, loomadele või ka putukamürgile, siis võite rahuliku südamega minna vaktsineerima. Ainult nii saame ära hoida haiguse leviku ja taastada normaalse elukorralduse,” lisas Ress.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.