"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Stroomi rannast avastati esimene linnugrippi nakatunud luik (0)
15. veebruar 2021
Scanpix

Tallinnast Stroomi rannast leitud kühmnokk-luigel tuvastati väga nakkav (kõrge patogeensusega) lindude gripi tüvi H5N8. "Inimestele haigus ei levi," kinnitas Põllumajandus- ja Toiduameti kriisijuht Heidi Käär.

Põllumajandus- ja toiduameti sõnul on tegemist esimese Eesti territooriumil avastatud H5N8 lindude gripi leiuga. Eestist ei ole viimastel aastatel linnugrippi leitud, kuid see tüvi levib juba mitmendat aastat ümberkaudsetes riikides. Varasemalt, alates 2017. aastast on seda leitud näiteks Soomest, Rootsist ja Leedust.

Seda tüüpi lindude gripp ei tohiks olla inimestele ohtlik. “Ei ole täheldatud, et see kuidagi inimesi nakataks,” sõnas Käär.

Ohus on vee- ning kodulinnud

Kodulindudele on gripp aga väga ohtlik. “Eeskirjad ja seadused näevad ette, et kui kodulindude puhul gripp avastatakse, siis vaatamata sellele, kui ka kõik linnud pole nakatunud, tuleb terve farm hukata,” selgitas Käär.

Lindude gripi korral linde ei ravita. Kui haigus jõuab linnupidamise hoonesse, siis kõik seal elavad kodulinnud hukatakse Põllumajandus- ja Toiduameti järelevalveametniku kontrolli all, et tõkestada nakkuse edasist levikut. Sööt, söödanõud, jäätmed ja muu materjal, mis võib olla viirusega saastunud, töödeldakse või hävitatakse järelevalveametniku juhiste kohaselt viisil, mis tagab viiruse hävimise.

Kuna lindude gripp on eelkõige veelindude ja neid söövate röövlindude haigus, siis linnas kõige sagedasemad linnud nagu kajakad ja tuvid ei tohiks nakatuda. Ohus on aga luiged, haned, pardid ning röövlinnud näiteks merikotkad, kullilised ja kakulised.

Gripi vastu muid meetmeid peale kodulindude siseruumis hoidmise pole. “Peale selle, et linnud sees hoida ja sööginõud varjata, et metslinnud ligi ei saaks, tuleks kindlasti enda lindude juurde minnes kinni pidada hügieeninõuetest ehk pesta käed, vahetada riided ja jalanõud, et välistada igasugune nakkusohtliku materjali viimine oma lindudele, sõnas Käär.

Surnud linnu leidmisest tuleb teada anda

Kuna lindude gripp on väga nakkav ja levib kiiresti, on oluline taudi ennetamine ning selle avastamisel koheste abinõude rakendamine.

Juhul, kui leiate hukkunud veelinde (haned, luiged), hulganisti surnud metslinde või surnud röövlinnu (kullid, kotkad) korjuse, siis tuleb sellest teavitada helistades infotelefonil +372 605 4767. 

Kodulinnu surmast tuleb teavitada veterinaararsti, kellelt saate edasised suunised.

Kodulindudel esinevad lindude grippi iseloomustavad järgmised kliinilised tunnused: 

•         loidus,

•         isu vähenemine,

•         munatoodangu järsk langus,

•         kõhulahtisus,

•         hingamisraskused,

•         eritised silmadest,

•         närvinähud,

•         peapiirkonna, peamiselt harja ja lokutite turse ja sinakus,

•         kodulindude suremus võib ulatuda kuni 100%-ni.

Kui täheldate oma lindudel selliseid tunnuseid, siis palun võtke koheselt ühendust veterinaararstiga.

Rohkem infot lindude gripi kohta.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.