"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Korduvkasutatavaid toidukarpe saab nüüd puhastada ka poes (0)
17. veebruar 2021

"Seade tagab, et sellesse karpi pandud toidus ei teki lisabakteritega saastumist, mis võiks tekkida, kui tuua kodust ebapiisavalt puhastatud karp," sõnas Tallinna Tehnikaülikooli toidutehnoloogia osakonna dotsent Inga Sarand.

Tallinna Tehnikaülikooli teadlased töötasid toidukaupluste jaoks välja seadme, mis steriliseerib poes inimeste endi toidukarpe ülikiirelt, 8 sekundiga. See on vajalik vältimaks valmistoidu pakendamist pidevalt ära visatavatesse plastikkarpidesse. 

“Samasugust seadet, teises mõõdus ja teistsuguste ajaakendega, on meditsiinis kasutatud ammu,” ütles Tallinna Tehnikaülikooli inseneriteadlane Toivo Tähemaa.

Seade puhastab toidukarpe ultraviolettkiirgusel, eemaldades karbist igasugused viirused, mikroobid ja hallituse. Kuid enne masinasse jõudmist peab karp olema kliendi poolt nähtavatest toidujääkidest eelnevalt puhastatud. 

“Seade tagab, et sellesse karpi pandud toidus ei teki lisabakteritega saastumist, mis võiks tekkida, kui tuua kodust ebapiisavalt puhastatud karp,” sõnas Tallinna Tehnikaülikooli toidutehnoloogia osakonna dotsent Inga Sarand.

Tänasest hakkas seade töötama Stockmanni toiduosakonnas, kus varem klientide endi karpidesse toitu kaasa ei pakendatud.

“See tegelikult tekkis meie klientide soovidest ajendatuna – nende soovist pakendada toitu korduvkasutavatesse karpidesse. Tol korral me ei saanud sellega nõustuda ja täna on see lahendus siin,” rääkis Stockmanni kaubamaja müügidirektor Mairika Juhandi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.