"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Estonia Selts täidab Jaan Krossi unistuse (0)
18. veebruar 2021
Postimees/Scanpix

Reedel, 19. veebruaril täitub 101 aastat kirjanik Jaan Krossi sünnist. 1947. aastal Patarei vanglas olles kirjutas ta luuletuse "Hinge sünd" ning unistas, kuidas ta selle Estonia teatris ette kannab. Seda ei juhtunud kunagi. Nüüd on Estonia Selts otsustanud oma auliikme unistuse tema sünniaastapäeval ellu viia.

1947. aastal kirjutas Jaan Kross oma toonasele abikaasale Helga Pedusaarele vanglast samal aastal loodud luuletuse “Hinge sünd” kohta järgmised read: “”Hinge sünd” on pikemaist parim. Talvik pidas seda koguni pea meie luule parimaks asjaks üldse. /…/ kujutlesin vist ka silmapilguks, kuidas kord tuleb aeg, kui  s e e  k õ i k  on siin õnnelikult möödas ja kuidas ma seda, “Hinge sündi”, kirjandusõhtul “Estonias” ette kannan ja kuidas seda hääletu huviga kuulatakse. Mida muidugi iial ei ole toimunud.”

19. veebruaril pannakse Estonia teatris publiku jalutusruumi üles A1 mõõdus koopia vanglas kirja pandud luuletuse käsikirjast ning teisi käsikirjalisi materjale. Samal õhtul loeb vahetult enne etendust Tallinna Linnateatri näitleja Alo Kõrve Estonia teatri laval ette luuletuse “Hinge sünd”.

Estonia Seltsi juhataja Mart Mikk ütles: “Idee Jaan Krossi unistus ellu viia tekkis pärast ETV-s nähtud intervjuud lapsepõlvesõbra Eerik-Niiles Krossiga, kes andis oma isa vanglas kirjutatud kirjadest välja raamatu “Kallid krantsid”. Jaan Kross oli 1990. aastal üks Estonia Seltsi taasasutajatest, tema side muusikateatriga on märkimisväärne: lisaks kolmele ooperilibretole – “Reigi õpetaja”,”Barbara von Tisenhusen” ja “Cyrano de Bergerac” – on ta tõlkinud eesti keelde Puccini ooperi “Gianni Schicchi”. Minu arvates on ääretult uhke, et ühe Jaan Krossi unistustest tema 101. sünniaastapäeval teoks saame teha.”

Ammu enne Eesti Vabariigi algust, 1865. aastal sündinud kultuuriselts on seotud kolme üliolulise sündmusega Eesti ajaloos: 1906. aastal asutas selts kutselise teatri Estonia, 1913. aastal valmis Tallinnas teatri- ja kontserdimaja ning 1919. aastal pandi alus muusika- ja teatriakadeemiale.

Väljapanek jääb huvilistele avatuks kuni veebruarikuu lõpuni.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.