"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Marin: kui testimine muutub kohustuslikuks, saab piiranguid leevendada (2)
19. veebruar 2021
Albert Truuväärt

Soome valitsus saatis neljapäeval parlamendile eelnõu, mille järgi saab piiridel muuta testimise kohustuslikuks, ning kui see tööle hakkab, on võimalik Soome ja Eesti vahel reisipiiranguid leevendada, ütles Soome peaminister Sanna Marin reedel pressikonverentsil.

ERR kirjutas, et Soome valitsus otsustas neljapäeval, et senised piirangud töörändele Soome ja Eesti vahel jätkuvad kuni 18. märtsini. Samas on Eesti ja Soome üritamas leida lahendust, kuidas tööränne saaks siiski jätkuda.

Marini sõnul on väga oluline, et kõik Soomesse või Eestisse saabuvad inimesed oleksid teinud koroonatesti. “See on meie plaan, kehtestada kohustuslik testimine nii pea kui võimalik, seejärel saaksime leevendada piiranguid Soome ja Eesti vahel. Me ei taha keegi, et olukord oleks nagu praegu on, me tahame, et inimesed saaksid normaaselt reisida, aga me peame kindlustama, et nakatumiste arv läheb alla,” lausus Marin.

Eesti peaminister Kaja Kallas ütles, et ta saab soomlaste karmidest reisipiirangutest aru, arvestades viiruse levikut Soomes ja Eestis ning uute viirustüvede teket ja levikut. Kallas kinnitas, et kohustlik testimine ja vaktsineerimissertfikaadi esitamine on need võimalused, mis aitaksid piiranguid kahe riigi vahel leevendada.

“Numbrid on praegu, mis nad on, sellepärast me peame aru saama, et normaalselt elu ei saa hakata elama enne, kui nakatumisnumbrid alla lähevad. Üks idee on, et inimesed esitavad sertifikaadi laevale minnes. Nii saame olla kindlad, et viirus ei reisi üle piiri,” lausus Kallas.

Soome kehtestas jaanuaris Eestist tulevale töörändele ranged piirangud, üle piri pääsevad vaid elutähtsat või ühiskonna jaoks olulist teenust pakkuvad töötajad, näiteks tervishoiutöötajad.

Peaministrid andsid reedesel kohtumisel avalöögi ka Eesti-Soome kolmanda tulevikukoostöö raporti koostamisele. Raporti koostamist veavad Eesti poolt Jaak Aaviksoo ja Soome poolt Anne-Mari Virolainen.

Raporti eesmärk on leida uusi koostööformaate, mille rakendamine aitaks luua riikide vahel rohkem sünergiat, näiteks kasutades tulevikutehnoloogiaid, mis aitaks riikidel uute üleilmsete proovikividega toime tulla.

Kallas avaldas lootust, et edasi arendadatakse andmevahetust riikide vahel ja digikoostööd Euroopas. “Meie riikide vahel toimivad digiretseptid ning äriregistrid juba vahetavad andmeid, kuid nii lähedastel naaberriikidel on veel valdkondi, kus ühised digilahendused aitaksid vähendada bürokraatiat ja lihtsustada inimeste elu,” märkis peaminister.

Peaministrid rääkisid ka kliimaneutraalsuse saavutamise plaanidest ja bioenergeetikast, Euroopa julgeolekust, samuti koostööst Läänemere tuuleenergeetika arendamisel ning Rail Balticu projektist.

Hommikusel kohtumisel president Sauli Niinistöga arutas peaminister Kallas tervisekriisi lahendamist, Atlandi-üleseid suhteid ning Venemaaga seonduvat. Kallas toonis, et suhetes Venemaaga on kõige tähtsam Euroopa Liidu ühine lähenemine.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

non plus ultra
21. veebr. 2021 09:05
Brünett küsis blondilt, et kui palju teil nakatumist on. Blond ei osanud vastata. Brünett pööras pea ära ja kortsutas kulmu.
Soome pakub võimalust
19. veebr. 2021 18:38
Sisuliselt Soome pakub võimalust ja kui oluline elatise teenimine siis tuleb kasutada.