"Inimene peaks saama pühendada end lihtsalt oma elu elamisele. Linnaasutused peaksid olema heas mõttes justnagu nähtamatud – osutades linnakodanikule teenust nii, et nad ise meeldegi ei tule."

Tallinna linnasekretär Priit Lello
VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, millised loomad on Tallinnas elanud (0)
22. veebruar 2021

"Tänapäeval on meil muidugi raske ette kujutada, et Tallinna vanalinnas võiks elada loomadest kedagi peale rottide ja hiirte, aga vanasti oli olukord teine. Kiek in de Köki kahel korrusel avatud näitus linnaloomadest kajastab seda keskajast peale," jutustas kunstiajaloolane, heerold Jüri Kuuskemaa saates "Tallinna panoraam".

Heerold suundub täna Kiek in de Köki soklikorrusele, kus võib kohata arvukalt erinevaid koduloomi, kes keskajal elasid ja Tallinna kitsastel tänavatel ja hoovides ringi jalutasid. 

“Kiek in de Kökis on koguni kahel korrusel avatud näitus “Linnaloom”, aga see, mida notsukene siin teeb, see on omamoodi kurioosne lugu, sest vaadake see tool, mida kasutati vanasti vangide istutamiseks, nii et jalad jäid kinni, on nüüd ka rakendatud selle sea teenistusse. Tekst siin juures ütleb, et on mõistetud surma poomise läbi tapmise eest 1386. aastal kuskil Prantsusmaal. Sõna “siga” eesti keeles käändub ju “siga-sea”, sealt tuleb välja ka seadus,” rääkis Kuuskemaa. 

Sigu Tallinnas siiski surma ei mõistetud. Küll aga karistati lohakaid seapidajaid ja seavargaid, kes käisid küll paragrahvi alla.

Vanalinna pikkadel õudele on mõneski kohas näha ootamatult laiu kahetiivalisi uksi. “Nii pakse inimesi pole kunagi meil olnud, aga need laiade ustega hooneosad olid hobusetallid, vankrikoorid ja lehmalaudad,” selgitas heerold. 

Säilinud on nii tööriistu kui nõusid

“Meil Tallinnas oli lihunikeamet juba 14. sajandil ja nende põhikirjad on säilinud. Säilinud on ka palju tööriistu ja ka toodanguga seotud esemeid. No näiteks see siin ees peaks olema üks soolaliha tünn, sest vanasti külmikuid ju veel ei olnud. Eriti võimas on muidugi lihuniku kirves. See on niisugune, et kindlasti kaalub oma kümmekond kilo ja kui sellega obadus anda, siis oli loomakese surm kindel,” rääkis Kuuskemaa.

Paljudes Tallinna majade keldrites võib näha aga lakke või võlvi kinnitatud rõngaid ja neist läbi pandud raudlehti. Need ei olnud riidenagid, vaid selleks, et sinna riputada vorste ja sinke. “Hiired ja rotid vaatavad alt üles, aga kätte ei saa. Natukene on siin välja pandud ka tooteid, mida loomadest sai. Teiselt poolt  näeme luust valmistatud tooteid, mida Tallinnas on läbi sajandite valmistatud,” lisas ta. 

Näitusel leiab mälestusena kunagistest söömaaegadest iidseid puunõusid ning suure puust seapea, mille taolist kasutati vanasti päriselt lauakaunistuseks. Kullatud paabulinnukuju annab mõista, et kulinaarne kunst oli Tallinnas omal ajal kõrgel tasemel nagu praegugi.

Keskajal mahtusid transpordivahendid õue ära

Kui tänapäeval on vanalinn transpordivahenditest ülekoormatud, siis keskajal pargiti transpordielemendid hoovi. Seal olid hobusetallid ja kodanikud uhkeldasid, kellel oli toredamini kaunistatud hobused ja sõiduvahendid. Näitusel on ka fotod ning mudel Tallinna esimesest hobutrammist ning voorimeeste varustus. “Mina mäletan veel oma lapsepõlvest kui 1950. aasta paiku traditsiooniliselt voorimehed ootasid Balti jaama juures reisijaid,”meenutas Kuuskemaa.

“Tänase jalutuskäigu ajal me ei jõudnud hoomata paljutki, mis on siin näitusel. Näiteks, millised seosed on Tallinna paikadel loomade ja lindude nimedega, aga see näitus on nii rikkalik, et täna lõpetame esimese osa vaatlusest ja järgmisel korral läheme allapoole, kus on palju fantastilisi elukaid,” lisas Kuuskemaa. 

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, kuidas toimetasid Tallinna raehärrad

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, millise kuninganna võib leida raesaali kambrist

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, kuidas pildipiibel asendas meie esivanematele aabitsat

VIDEO! Heeroldi jutud: Püha Vaimu kirik on linlastele lohutust pakkunud üle 400 aasta

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, milliseid aardeid peidab antiigiäri varasalv

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: vaata, millest sai alguse jõulukinkide tava

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: milline seos on Mustpeade vennaskonnal sõjandusega?

VIDEO! HEEROLDI JUTUD: milline on Tallinna kõige suurejoonelisem ehitus

VIDEO! Heeroldi jutud: millised olid sajandite tagused pidude traditsioonid? 

VIDEO! Heeroldi jutud: Tornide väljaku purskkaev kujutab salapärast naisfiguuri

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, miks ja millal sai Toompeal asuv Rootsi bastion endale nimeks Lindamägi 

VIDEO! Heeroldi jutud. Kummitavate vaimude tänav

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.