"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Kauplused uuendavad kokkulepet maskikohustuse osas (0)
11. märts 2021
Mats Õun

Seoses kaubanduspindade sulgemisega alates neljapäevast uuendavad Kaupmeeste Liidu liikmed oma 25. veebruaril sõlmitud vabatahtlikku kokkulepet, mis loodi eesmärgiga tõkestada koroonaviiruse levikut kaubanduspindadel.

Kaupmehed jätkavad vähemalt märtsi lõpuni muutumatul kujul nelja eneseregulatsiooni kokkuleppega. Lisatakse kaubanduskeskuste ja kaupluste sisekorraeeskirjadesse nõuded, et töötajad ja külastajad peavad kandma maski. Ühtlasi tehakse kõik endast oleneva, et töötajad ja külastajad kannaksid maski.

“Sulgeme kaubanduse üldkasutatavatel pindadel istumis- ja mängualad. Lülitame välja avaliku wifi. Teeme endast oleneva, et kaubanduskeskustes ja kauplustes ei toimuks ajaveetmist.

Me ei luba üldkasutatavatel pindadel aktiivmüüki ja kauplustes degusteerimisi. Peatame inimesi poodlema kutsuvad suuremahulised allahindluskampaaniad füüsilistes poodides,” märgib Kaupmeeste Liit. 

Viimase kahe nädala kogemus näitas, et kaupmeeste avalik kokkuleppel oli märkimisväärne mõju maski kandmise nõude täitmisele. Üle Eesti on Kaupmeeste Liidu eneseregulatsiooniga liitunud poodides maskikandjaid ligi 95 protsenti külastajatest. Kuna enamikes kaubanduskeskustes suletakse neljapäevast peaaegu kõik poed ning suurtes ehitus- ja aianduspoodides ning muudes suurtes kauplustes lubatakse vaid drive in-müüki, kohandavad kaupmehed  kokkulepet, mis puudutab maski kandmise nõude järelevalvet, et viia see vastavusse uuenenud oludega. 

Kaupmeeste Liidu juhi Nele Peili sõnul ei suuda vähesed lahtijäävad toidupoed ja apteegid nüüd, kus enamik kaubandust suletakse, katta kõigi kaubanduskeskuste uste turvatöötajatega mehitamise kulu.

Kaubanduskeskused võivad teha maski kandmise kontrolli keskusse sisenemisel või üldaladel või teenindussaalides või kokku leppida rentnikega, et maski kandmise vajadusele juhivad tähelepanu poed. Suurtes poodides, kus toimub vaid drive-in müük ja kliente siseruumidesse lasta ei tohi, ei ole ka uksel turvameeste hoidmine enam loogiline.

Maski kandmist nõutakse endiselt kõigilt kaupluste töötajatelt ja külastajatelt. Erandiks on alla 12-aastased lapsed ja inimesed, kes ei saa maski kanda puude või tõendatud tervisliku vastunäidustuse tõttu. Neil soovitab Kaupmeeste Liit katta nägu muul moel, näiteks salliga.

Maski kandmist mittesoovivatel inimestel soovitab Liit ostelda e-poodides. 

Kaubandusvaldkonnas töötab enam 77 000 inimest ehk iga kümnes tööealine inimene Eestis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.