"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
VIDEO! Vaktsineerimise broneeringute eksperiment pahandas perearste (0)
12. märts 2021

"See paneb nördima küll, kui vanu inimesi arvutitesse kutsutakse. Mul pole kunagi arvutit olnud ja ma ei tea sellest üldse midagi," oli eakas Aino õnnetu. 65- ja 82-aastased Margarita ja Ludmilla väitsid ühest suust: "Meie ei oska midagi arvutis teha, pole kunagi vaja ka läinud. Meil istub kodus arvutis koguaeg minia."

 

“Minul arvutit ei ole, ma ei oska seda isegi tööle panna,” väitis eakas Eva-Monika.

Arvata oligi, et vanemad inimesed ei pea sageli arvutist lugu, ja hoolimata, et vaktsineerimisajad kiiresti täitusid, tuleks vanemaealisi kutsuda vaktsineerimisele praegu kokkulepitud korra alusel. Rahul pole ka perearstid.

“Riskipatsientideni pole jõudnud ja nüüd jõuame elanikkonnani, kelle seas korraldame nobedate näppude vooru, kus võidavad selle koha käputäis kõige kiiremaid. See tekitab väga palju ebaõiglustunnet ja küsimusi,“ ütles Eesti Perearstide Seltsi juht Le Vallikivi.

Vallikivi sõnul tekitab see väga palju ülekoormust ka perearstidele. “Nobedate näppude voorust välja jäänu inimesed küsivad, et kas ma võin nüüd teie juurde perearstikeskusesse tulla,” lausus ta.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus näeb asja teisiti.

“Sihtgrupp oli ju palju laiem, kui ainult 65- kuni 69-aastased inimesed. Vaadates seda, kui kiiresti said kõik vaktsineerimise ajad täidetud, võib öelda, et selline pilootprojekt õigustas ennast,“ ütles TEHIKu tervisetalituse juht Tõnis Jaagus.

Jaaguse sõnul pidi eksperiment näitama, kas digiretseptuuri järgi nõudlust on, ja kas inimesed suudavad pakutud ajad ära broneerida.

„Ja teine aspekt on ka, selle eksperimendiga me leidsime süsteemist üles ka mõned kitsaskohad, millega tegeleda enne seda, kui üle terve Eesti vaktsineerimine lõpuks täiesti lahti läheb,” selgitas ta.

Eksperimenti lubas Jaagus enam praeguses oludes mitte korrata, vaid oodata kuniks kõige väetimad on kaitse saanud ja vaktsiini laiemalt käes

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.