"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Alaealised võivad saada õiguse psühhiaatrilisele abile vanemate loata (0)
16. märts 2021
Albert Truuväärt/ Foto on illustreeriv

Seadusega muudetakse psühhiaatrilise abi seaduse sätet, mis reguleerib alaealisele ning piiratud teovõimega isikule psühhiaatrilise abi andmist.

Riigikogus tuleb kolmapäeval kolmandale lugemisele ja hääletusele Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni algatatud psühhiaatrilise abi seaduse muutmise eelnõu, millega soovitakse muuhulgas lubada alaealistel pöörduda psühhiaatri poole vanemate nõusolekuta, vahendas BNS. 

Seadusega muudetakse psühhiaatrilise abi seaduse sätet, mis reguleerib alaealisele ning piiratud teovõimega isikule psühhiaatrilise abi andmist. Muudatuste kohaselt saavad kaalutlusvõimelised alaealised õiguse oma nõusolekul saada psühhiaatrilist ravi, mis seni polnud võimalik ilma vanemate nõusolekuta.

Seletuskirjas märgitakse, et varajane ja õigeaegne meditsiinilise sekkumine aitab kaasa tõhusale ja tulemuslikule ravile, mis omakorda aitab vähendada noorte vaimseid probleeme.

Eelnõuga täpsustatakse piiratud teovõimega isiku õigust saada psühhiaatrilist abi sarnaselt teistele tervishoiuteenustele. Samuti sätestatakse piiratud teovõimega isiku seadusliku esindaja või isiku poolt usaldatud täisealise teovõimelise isiku kaasamise õigus ja võimalus isiku abistamisse ja toe pakkumisse, lähtudes piiratud teovõimega isiku huvist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.