"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Euroopa Ravimiamet on endiselt veendunud AstraZeneca kasulikkuses (0)
16. märts 2021
Rene Suurkaev/ Foto on illustreeriv

"Oleme endiselt kindlalt veendunud, et AstraZeneca kasu COVID-19 koos sellega kaasneva haiglaravi ja surma riski ärahoidmisel kaalub üles nende kõrvaltoimete riski," ütles EMA juht Emer Cooke veebipõhisel pressikonverentsil.

Euroopa Ravimiamet (EMA) on endiselt “kindlalt veendunud” AstraZeneca koroonavaktsiini kasulikkuses, hoolimata mitme riigi otsusest selle manustamine tromboosikartuses peatada, vahendas BNS ametkonna juhti. 

“Oleme endiselt kindlalt veendunud, et AstraZeneca kasu COVID-19 koos sellega kaasneva haiglaravi ja surma riski ärahoidmisel kaalub üles nende kõrvaltoimete riski,” ütles EMA juht Emer Cooke veebipõhisel pressikonverentsil.

“Praegu ei ole mingeid märke sellest, et vaktsiin põhjustas need seisundid. Neid ei ilmnenud kliiniliste katsetuste ajal ning neid ei ole nimetatud võimalike kõrvalnähtude seas,” lisas Cooke. Tema sõnul olid kliiniliste katsetuste ajal verehüübejuhtumid väga harvad. 

Amsterdamis baseeruv EMA ohutuskomisjon analüüsis teisipäevaselt kohtumisel uut informatsiooni ja avaldab oma järeldused neljapäeval toimuval erakorralisel kohtumisel, märkis Cooke. “Nad annavad meile siis soovituse, “kas on vaja rakendada mingeid täiendavaid meetmeid”,” lausus ta täpsustamata, millised need abinõud võiksid olla. 

Mitmed Euroopa riigid, teiste seas Saksamaa ja Prantsusmaa on peatanud AstraZeneca kasutamise seoses teadetega trombidest.

Teisipäeval arutavad AstraZeneca küsimust ka Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) eksperdid. EMA andis 29. jaanuaril heakskiidu selle Briti-Rootsi vaktsiini kasutamisele kõigi täiskasvanute puhul. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vaatleja
17. märts 2021 09:10
Usun, et igati head üleeuroopalised kesmised näitajad ei muuda ühegi surija enesetunnet paremaks. Ehk kui isegi miljardist inimesest vaid üks peaks vaktsiini veel mõne lõplikult läbiuurimata kõrvalmõju tõttu surema on igalühel õigus küsida, et ega see mitte äkki kogemata just tema ei ole.
veider tegelt koletu
17. märts 2021 08:56
Inglismaal käimas massiline vaktsineerimine AstraZenecaga ja reas Euroopa maades ilmne vastuseis nii tavainimeste poolt kui valitsuste. Veiks veider kas mitte. Kas antud moodustis EMA ikka pädev institutsioonina? Või mingi manipuleeritav käpik? Oma tuhatkond igati tasustet ilmselt siiski spetsialisti? Ja mis kõige tähtsam Euroopal peab olema oma teadus, oskused ja kogemused meditsiinivallas ja seda valdavalt rakendatuna oma Euroopa pinnal. Või siis ootama tolmumaske ilmaimet lennuväljal.