"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Inimeste liikumisaktiivsus sarnaneb mulluse eriolukorraga (0)
16. märts 2021
Mats Õun

“Eelmise nädala neljapäeval hakkasid kehtima uued piirangud, mis on vähendanud liikumist võrreldes varasemate nädalatega. Anonüümsetest koondandmetest näeme, et liikumine oli kuni 11. märtsini aktiivsem kui 2020. aasta eriolukorra ajal," ütles statistikaameti peadirektori asetäitja Andres Kukke.

Valitsuse tellimusel teeb statistikaamet koos Telia, Tele2 ja Elisaga anonüümsetele mobiiliandmetele toetuvat liikumisanalüüsi ning esimesed tulemused näitavad, et inimeste liikumine on 11. märtsil kehtima hakanud rangemate piirangute tõttu vähenenud ja sarnaneb eelmise aasta eriolukorra aegsega. Pärast lisapiirangute kehtestamist on liikumisaktiivsus vähenenud eelmise aasta eriolukorra keskmisega samale tasemele.

“Tavaliselt liiguvad inimesed kõige aktiivsemalt reedeti. Võrdlesime 12. märtsi liikumisi kahe eelneva reedega ja nägime, et pärast lisapiirangute kehtestamist on liikumine vähenenud kõigis maakondades viis kuni seitse protsendipunkti. Kõige aktiivsemalt liigutakse Harju ja Tartu maakonnas,” lisas Kukke.

Statistikaameti, mobiilioperaatorite ja riigikantselei koostöös tehtava liikumisanalüüsi eesmärk on aidata valitsusel hinnata kehtestatud meetmete mõju inimeste liikumisele, nakatumisohu arengut ja planeerida paremini regionaalset kommunikatsiooni. Liikumisanalüüs tehakse sama metoodikaga, mida kasutati eelmisel kevadel.

Mobiilioperaatorid kasutavad koostöös statistikaametiga välja töötatud meetodit, mis tagab liikumisanalüüsi usaldusväärsuse ja võrreldavuse.

Iga mobiilioperaator teeb eraldi liikumisanalüüsi, kasutades algandmetena enda mobiilsidevõrgu anonüümseid koondandmeid. Operaatorid arvutavad anonüümse mobiilinumbri peamise asukoha. Selleks tehakse kindlaks mobiilimastid, kuhu number on 24 tunni jooksul kõige kauem ühendatud. Arvesse võetakse nii keskmist kui ka maksimaalset liikumiskaugust peamisest asukohast. Üksikisikute liikumismustreid ei ole võimalik kõnealuste anonüümsete koondandmete põhjal tuvastada ega analüüsida. Liikumisanalüüs on vaid Eesti-sisene ega näita, millistes välisriikides Eesti inimesed on viibinud.

Tulemused üldistatakse kohaliku omavalitsuse üksuste alusel ning võimaluse korral näiteks Tallinnas ja Tartus asumite põhjal. Järgmisena vaatab statistikaamet mobiilioperaatoritelt laekunud koondandmed üle ja arvutab kogu Eesti paiksusmäära, mille põhjal valmivad väljavõtted. Seejärel visualiseerib ettevõte Positium liikumisanalüüsi tulemused ja esitab need Eesti kaardil https://liikumisanalyys.stat.ee/ .

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.