"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Terviseamet: Briti tüvi on muutunud Eestis domineerivaks (0)
16. märts 2021
Albert Truuväärt

"Meil on täna siin tegemist mõnevõrra kõrgema nakkusriskiga viiruse variandiga, see tähendab, et meil on vaja tavapärasemast veel rangemaid meetmeid ja reegleid selleks, et nakatumiskordajat alla ühe hoida ja nakatumisnäitajaid alla viia," ütles Tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Eestis on muutunud Suurbritannia viirusetüvi domineerivaks, eelmise nädala seisuga on selle osakaal ligi 70 protsenti, kirjutab Postimees.

Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp ütles, et Suurbritannia nädalast nädalasse Suurbritannia tüve osakaal kasvanud. “Suuremat rõhku tuleks suunata Lõuna-Aafrika Vabariigi mutatsiooniga viirustüvede tuvastamisse ja seiresse, kuna sellel võib olla kõrgem levikupotentsiaal ja võib siis tuua kaasa raskemate haigusjuhtude esinemist,” sõnas Sepp.

LAV-i tüvega nakatunud inimesi senisest rohkem piirama ja kontrollima ei hakata. Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et teiste riikide kogemuse põhjal on domineerivaks muutunud just Briti tüvi.

“Lõuna-Aafrika tüvi ei ole üheski riigis Euroopa territooriumil sellist ulatust võtnud. Eestis on ÜK mutatsiooniga tüvi tõesti laialdane, ta on domineeriv,” sõnas ta.

Kiik lisas, et kuigi praegu on Suurbritannia tüve osakaal umbes 70 protsenti, siis selle osakaal kogu aeg muutub. Varem või hiljem võib tüve osakaal olla juba 100 protsenti, nagu oli Suurbritannias ja sellest reaalsusest tuleb lähtuda ka piirangute kehtestamisel, märkis Kiik.

“Meil on täna siin tegemist mõnevõrra kõrgema nakkusriskiga viiruse variandiga, see tähendab, et meil on vaja tavapärasemast veel rangemaid meetmeid ja reegleid selleks, et nakatumiskordajat alla ühe hoida ja nakatumisnäitajaid alla viia,” ütles Kiik.

Tema sõnul on sekveneerimise mahud oluliselt tõusnud. «Varasemalt on olnud üle 400 nädalas, siis need on kasvanud suurusjärgus 1000 proovini. 15. märtsi seisuga oli sekveneeritud täielikult 1580 proovi,» märkis Kiik.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.