"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Pern: mullu olid korruptsioonikuriteod langustrendis (0)
17. märts 2021
Scanpix

"Prokuratuuri jaoks kõige olulisematest 2020. aastal kohtusse saadetud menetlustest ei eristu mõne korruptsioonikuriteo suuremat levikut võrreldes teistega," tõdes juhtiv riigiprokurör Taavi Pern.

Pern kirjutab värskes prokuratuuri aastaraamatus, et eelmisel aastal prokuratuuri menetletud korruptsioonikuritegude osas on oluline märkida nähtavat langustrendi, vahendab BNS.

Riigiprokuröri sõnul on raske korruptsioonina käsitletavad ametiisiku poolt oma ametiseisundi ärakasutamisel ja erasektoris toime pandavad kuriteod, mis on pandud toime kindlatel tingimustel.

“Prokuratuuri jaoks kõige olulisematest 2020. aastal kohtusse saadetud menetlustest ei eristu mõne korruptsioonikuriteo suuremat levikut võrreldes teistega. Nii oli 2020. aastal sarnaselt 2019. aastaga kohtusse saadetud menetluste seas aktuaalne toimingupiirangute rikkumisega seonduv, altkäemaksu andmise ja võtmisega seonduv kui ametikohaga seotud omastamine,” tõdes Pern.

Perni hinnangul on prioriteetsete menetluste hulka riigiprokuratuuris mõjutanud peamiselt korruptsioonivaldkonnaga tegelevate prokuröride kohtukoormus näiteks Tallinna Sadama istungitel ning fakt, et sel aastal on kohtusse saatmisel mitu prioriteetsena käsitletavat ja suurt avalikku tähelepanu saanud korruptsioonikuriteo menetlust.

“Lõuna, Viru ja Lääne ringkonnaprokuratuuride korruptsioonikuritegude menetlemist on tõenäoliselt mõjutanud kõnealuse valdkonnaga tegelevate prokuröride vahetus, samuti nimetatud piirkondade korruptsiooniprokuröride kohtukoormus,” selgitas Pern.

Perni sõnul said sarnaselt 2019. aastaga ka 2020. aastal kõige suuremat avalikku tähelepanu toimingupiirangutega seotud menetlused.

“Teine oluline 2020. aastal tuvastatud korruptsioonikuritegevust mõjutav trend on muret tekitavad korruptsioonijuhtumid, milles on kahtlustusi esitatud ka õiguskaitseasutuste töötajatele. Riigiprokuratuuri juhtida on praegu kaks korruptsioonimenetlust, milles on kahtlustused esitatud kahele politseiametnikule, kelle tööülesandeks oli muuhulgas aususe kohustuse rikkumisega seotud kuritegude avastamine ja menetlemine,” märkis Pern.

Tema hinnangul viitab fakt, et lühikese aja jooksul on kahtlus korruptsioonikuriteos esitatud mitmele õiguskaitsevaldkonnaga seotud inimesele, viitab sellele, et aususe kohustuse rikkumisega seonduvas võib probleeme olla ka õiguskaitseasutustes ning eelnev võib omakorda mõjutada aga korruptsiooni tajumist ning korruptsiooni suhtumist tervikuna.

“Kolmas 2020. aastal tuvastatud ja tulevikku mõjutada võiv trend aususe kohustuse rikkumisega seotud menetlustes on mõjuvõimuga kauplemisega seotu,” tõdes ta.

Taavi Pern juhib riigiprokuratuuri süüdistusosakonda. Prokuratuuris töötab ta 2005. aastast ning sellest alates on ta töötanud Põhja ringkonnaprokuratuuris nii prokuröri abi, ringkonnaprokuröri kui ka juhtivprokuröri ametikohal. Lisaks on Taavi  Pern riigiprokurörina võidelnud koos MTA-ga suuremahulise narkootikumide salakaubaveoga. 2020. aastal pälvis ta aasta prokuröri tiitli.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tajuja
17. märts 2021 16:03
https://uueduudised.ee/uudis/eesti/piinlikud-hetked-parlamendis-end-rmk-noukogusse-esitanud-yoko-alender-pani-haledalt-tuima/