"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Riigikogu lubas alaealised iseseisvalt psühhiaatri vastuvõtule (0)
17. märts 2021
Scanpix

"Lõpuks ometi sai see Kolgata teekond läbi ja nii vajalik seaduseparandus kinnitatud. Noortele tekib nüüd üks võimalus juurde - nad saavad vajadusel minna  psühhiaatri vastuvõtule," sõnas sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt.

Riigikogu kiitis kolmapäeval 73 poolthäälega heaks psühhiaatrilise abi seaduse muudatuse, mis lubab alla 18-aastastel noortel pöörduda iseseisvalt psühhiaatri poole.

Seadusemuudatuse vastu hääletas 17 Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) saadikut, hääletamata jätsid viis saadikut – Henn Põlluaas EKRE-st, Annely Akkermann Reformierakonnast ning Urmas Reinsalu, Mihhail Lotman ja Helir-Valdor Seeder Isamaast.

“Lõpuks ometi sai see Kolgata teekond läbi ja nii vajalik seaduseparandus kinnitatud. Noortele tekib nüüd üks võimalus juurde – nad saavad vajadusel minna  psühhiaatri vastuvõtule. Psühhiaater hindab noore psühhiaatrilise ravi vajadust ja selgitab ühtlasi välja, miks noor ei soovi koos vanemaga pöörduda ja talle oma murest rääkida,” selgitas Helmen Kütt.

Edaspidi saab Küti sõnul paremini ravida perevägivalla all kannatanud või seksuaalselt väärkoheldud lapsi, samuti näiteks teismelisi, kes kannatavad depressiooni, söömishäire või mõne sõltuvuse käes.

“Mõistagi peab ravivajadus olema alati meditsiiniliselt põhjendatud, aga selle selgitab välja psühhiaater. Täna veel kehtiv piirang, mis keelab alaealisele anda psühhiaatrilist abi ilma vanemate või kohtu loata, on korduvalt takistanud laste aitamist,” märkis Kütt.

“Küll ja küll on juhtumeid, kus laste vaimse tervise hädad saavad alguse perekonnast. Ja vahel lapsed häbenevad vanematele oma muredest rääkida või tahavad nad säästa oma vanemaid, kes on ise murede küüsis. Kriisiajastu on veelgi võimendanud laste vaimse tervise probleeme, aga meil on psühhiaatritest terav puudus. Ka sellele valusale kitsaskohale tuleb leida lahendus.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.