"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud.

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Siret Kotka: lisaeelarve võimaldab kriisi taandudes plaanilise raviga jätkata (0)
17. märts 2021
Scanpix

"2021. aasta lisaeelarve näeb ette enam kui 150 miljoni euro eraldamist tervishoiukriisi ületamiseks. Praegu on lõviosa haiglapersonalist hõivatud koroonapatsientide raviga ja keeruline olukord kestab veel mõnda aega," ütles Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Siret Kotka.

Kotka sõnul annab valitsuse poolt põhimõtteliselt heaks kiidetud lisaeelarve meditsiiniasutustele kindlustunde, et COVID-19 kriisi leevenedes on võimalik järk-järgult suurendada plaanilise ravi osakaalu ja teha seda varem kokkulepitud aastases mahus.

“2021. aasta lisaeelarve näeb ette enam kui 150 miljoni euro eraldamist tervishoiukriisi ületamiseks. Praegu on lõviosa haiglapersonalist hõivatud koroonapatsientide raviga ja keeruline olukord kestab veel mõnda aega. Keskmiselt on koroonaviirusega nakatunud patsient haiglas 10,5 päeva ning haigestunutel on statistiliselt 5,5-protsendiline tõenäosus sattuda haiglasse,” märkis Siret Kotka.

Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe sõnul tuleb ühiselt pingutada, et haiglaravi vajavate inimeste hulk väheneks ja ravijärjekorrad ei pikeneks.

“Eriolukorra kehtestamine annaks haiglajuhtidele suurema vabaduse tööd ümber korraldada. Kehtiva seaduse kohaselt ei tohi töötajat ümber paigutada teisele töökohale või muuta tööaega või kohta ilma töötaja nõusolekuta, kuid praeguses olukorras tuleb tegutseda otsustavalt ning läbirääkimisteks ei ole aega. Tunnustan arstitudengeid ja teisi tervishoiutöötajaid, kes haiglatele appi tulid. Tulevikus võiks kaaluda võimalust veelgi tihendada kõrgkoolide ja meditsiiniasutuste koostööd,” lausus Kotka.

Selleks, et niigi nappivat haiglapersonali motiveerida suure koormusega ning ületundide rohket tööd tegema, on Siret Kotka sõnul äärmiselt tänuväärne, et COVID-osakondades jätkatakse 1,5 tariifiga tasustamist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.