"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VIDEO! Ekspert: enim teeb muret intensiivravi vajavate nakatunute kasv (0)
17. märts 2021
Albert Truuväärt

"Tänased numbrid näitavad, et ega see viirus nii kergesti alla ei anna," ütles Terviseameti epideemiatõrje osakonna nõunik Irina Dontšenko. "14 päeva näitaja 100 000 elaniku kohta on ületanud juba 1500 piiri ja on täna 1515,6."

 

Dontšenko sõnul näitavad numbrid, et viirus ei taha veel alla anda. “Kõige rohkem uusi haigusjuhte on jätkuvalt Harjumaal, kus nakatnud moodustavsd 67 protsenti kõigist ööpäeva jooksul lisandunud haigusjuhtudest,” ütles Dontšenko. 

Tallinna 14 päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta on ligi 2200. Linnaosade lõikes on see erinev – kõrgeim Lasnamäel (3020) ja madalaim Pirital (1481).

Eriti järsk kasv on intensiivravis ja juhitaval hingamisel olevate nakatunute hulgas, mis teebki Dontšenko sõnul kõige rohkem muret. “Eestis jätkuv üleriigiline ulatuslik levik ja haigestumise intensiivsus on väga kõrge,” rõhutas Dontšenko. 

Muret valmistab ka positiivsete testide suur osakaal, mis moodustas näiteks Harjumaal juba 23,7 protsenti. “Seda näitajat tuleb kindlasti  langetada,” märkis Dontšenko. 

Kümnenda nädala jooksul on märgatavalt kasvanud haigestunud laste arv ja eriti vanuses 0-4 ja 5-9. Samuti on haigestunute arv suurenenud vanuserühmas 65-69 ja 75-79. Samas 80+ haigestunute arv on vähenenud 11 protsendi võrra, mida saab otseselt selgitada vaktsineerimisega.

Positiivse poole pealt märkis Dontšenko, et haigestumise prognoositav kasvutempo on veidi aeglustunud. Nii on nakatumiskordaja langustrendis Harjumaal ja Ida-Virumaal, kasv on aga Pärnumaal ja Tartumaal. 

“Kui nakatumiskordaja R püsib samal tasemel, siis prognoosime haigestumise kasvu veel vähemalt 2 nädala jooksul. Kuna 65-79 vanuserühmas on vaktsineeritusega hõlmatus veel üsna madal, kasvab seal tõenäoliselt haigestunute ja hospitaliseeritute arv,” oletas dr. Dontšenko.

“Kuna nüüd on ringluses ka UK tüvi ja selle osakaal moodustab vähemalt 70%, peame me oleme väga ettevaatlikud reisimisega ja ennast kindlasti pärast reisilt saabumist testima.” 

“Tänased numbrid näitavad, et ega see viirus nii kergesti alla ei anna,” ütles Terviseameti epideemiatõrje osakonna nõunik Irina Dontšenko. “Tuleb öelda, et 14 päeva näitaja 100 000 elaniku kohta on ületanud juba 1500 piiri ja on täna 1515,6.”

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.