"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud.

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Euroopa Ravimamet: AstraZeneca vaktsiin on turvaline ja tõhus (0)
18. märts 2021
Ilja Matusihis/ Foto on illustreeriv

"Komitee on jõudnud teaduslikule järeldusele: see vaktsiin on turvaline ja tõhus viis kaitsta kodanikke COVID-19 vastu," ütles Euroopa Ravimiameti (EMA) juht Emer Cooke pärast ameti ohutuskomitee uurimist.  

Euroopa Liidu järelevalveameti hinnangul on AstraZeneca vaktsiin turvaline ja tõhus ega suurenda veretrombi riski, vahendas BNS. 

“Komitee on jõudnud teaduslikule järeldusele: see vaktsiin on turvaline ja tõhus viis kaitsta kodanikke COVID-19 vastu,” ütles Euroopa Ravimiameti (EMA) juht Emer Cooke pärast ameti ohutuskomitee uurimist.  “Komitee järeldas samuti, et vaktsiin ei ole seotud trombemboolia või verehüübe juhtude üldise riski tõusuga,” märkis ta. 

Cooke lisas, et EMA ei saa siiski “lõplikult välistada seost haruldaste verehüübe juhtude ja vaktsiini vahel” ning eksperdid soovitavad tõsta arstide ja vaktsineeritavate teadlikkust võimalikest riskidest.

Ravimiamet soovitas lisada vaktsiinivoldikuisse nende juhtumite kirjelduse, et tervishoiutöötajad ja patsiendid oleksid neist haruldastest trombidest teadlikud.

Paljud Euroopa riigid peatasid läinud nädalal vaktsiini kasutamise seoses murega tromboosi pärast mõnekümnel inimesel miljonitest vaktsineeritutest. 

Vaktsiini ohutust kinnitasid ka Maailma Terviseorganisatsioon ja Briti järelevalveamet, lisades, et märksa ohtlikum on end kaitsesüstimata jätta. Briti ravimiameti hinnangul pole tõendeid, nii AstraZeneca kui Pfizeri vaktsiini osas oleks vaktsineerituil tromboosi sagedamini kui neil, kes pole kaitseüsti saanud. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.