"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Seksuaaltervise Liit toetab seksuaalse enesemääratlemise ea tõstmist (0)
18. märts 2021
Pixabay

"Seksuaalse ärakasutamise ohtu suurendavad kaks teismeeas kohtuvat aspekti: eksperimenteerimine, riskeerimine, väljakutsete otsimine ühelt poolt ja teisalt alles küpsemisjärgus võime ohtusid kohaselt hinnata ning manipuleerimist ära tunda," ütles kliiniline psühholoog Monika Vändra.

14-aastane laps ei ole piisavalt küps, et mõista seksuaalse enesemääratlemisega kaasnevaid riske ning seksuaalse enesemääramise eapiiri tõstmine 16. eluaastani ei ole noortega vastandumise ega neilt õiguste äravõtmise küsimus, leiab Eesti Seksuaaltervise Liit

Eesti Seksuaaltervise Liidu juhatuse liikme, pereterapeuti ja kliinilise psühholoogi Monika Vändra sõnul tuleb mõista, et seksuaalse ärakasutamise ohtu suurendavad kaks teismeeas kohtuvat aspekti: eksperimenteerimine, riskeerimine, väljakutsete otsimine ühelt poolt ja teisalt alles küpsemisjärgus võime ohtusid kohaselt hinnata ning manipuleerimist ära tunda.

“On igati ootuspärane, et teismeeas toimub iseenda otsimine. Sellega kaasneb omajagu segadust, muuhulgas küsimusi ka oma identiteedi ning seksuaalsete eelistuste osas. Kõiksugu tekkinud küsimused vajavad aga vastuseid,” selgitas Vändra, lisades, et varase teismeeaga kaasneb käitumuslik eksperimenteerimine.

Vanuse kasvades järgneb suuremate riskide võtmine ning alles hilisemas noorukieas õpitakse hindama oma riskide tagajärgi. Keskeltläbi alles 20. eluaastate keskpaigaks saavutab aju täiskasvanule omase toimimise.

“Eelpool kirjeldatud periood hõlmab iseenesest mõistetvalt ka seksuaalset uudishimu, mis võib tähendada näiteks erinevaid seksuaalseid katsetusi või mitmesuguste suhete sõlmimist. Paraku suureneb sellega seoses seksuaalse väärkohtlemise ohvriks langemise tõenäosus,” tõi kliiniline psühholoog esile probleeme.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

temaatik
18. märts 2021 16:32
https://www.ohtuleht.ee/1028622/10-aastat-vana-analuus-justiitsministeerium-seksuaalse-enesemaaratlemise-piiri-tostmisest-see-soodustab-laste-nn-ulekaitstust 10 aastat vana analüüs. Justiitsministeerium seksuaalse enesemääratlemise piiri tõstmisest: see soodustab laste nn ülekaitstust. https://leht.postimees.ee/7203241/alaealiste-seksuaalelu-katel-on-parlamendis-podisenud-terve-kumnendi?_ga=2.53735272.194737810.1615925950-628055636.1613839435 2010. aastal tahtis seksuaalelu alguse piiri tõsta 16 aastale erakond Rohelised, kuid ettepanek lükati toonase justiitsministri Rein Langi (RE) ettepanekul suurema tseremooniata tagasi. https://uueduudised.ee/uudis/eesti/martin-helme-getulio-tegu-on-liberaalse-teooria-karm-praktika/ Eesti Konservatiivne Rahvaerakond esitas hiljuti Riigikogu menetlusse eelnõu, mis tõstaks suguküpsuse seadusliku vanuse 16 peale. Praegu on see 14, millega on Eesti absoluutselt kõige madamalama lubatava vanusega riik Euroopas. Sama eelnõu esitati ka eelmises koosseisus. Tookord hääletati see mürinal maha.