"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Valitsus kiitis heaks otsustusi läbipaistvamaks muutvad juhised (0)
18. märts 2021
Mats Õun

Valitsus kiitis neljapäeval heaks justiitsminister Maris Lauri esitatud huvide konflikti vältimise juhised ministritele ja nende nõunikele ning samuti lobistidega suhtlemise hea tava ametiisikutele.

Valitsus kiitis neljapäeval heaks justiitsminister Maris Lauri esitatud huvide konflikti vältimise juhised ministritele ja nende nõunikele ning samuti lobistidega suhtlemise hea tava ametiisikutele, vahendab BNS.

Mõlemad dokumendid avaldatakse nii justiitsministeeriumi kui riigikantselei kodulehel, teatas valitsuse pressiesindaja. Juhised tuginevad Euroopa Nõukogu korruptsioonivastase riikide ühenduse GRECO soovitustele.

Huvide konflikti vältimise juhis on eetikapõhimõtete kogum ministritele ja nende nõunikele, mis aitab huvide konflikti realiseerumist vältida. Tegemist on läbipaistvuse kultuuri kujundavate põhimõtetega, mille rikkumise eest ei ole sanktsioone ette nähtud, küll aga eeldatakse ministrite ja nende nõunike teadlikkust nendest ja vastavust põhimõtetele.

Lobistidega suhtlemise hea tava suurendab õigusloome läbipaistvust ning arusaadavust. Lobi on normaalne demokraatliku protsessi osa, kus erinevad huvirühmad oma huve esindavad, samas peab see toimuma avalikult ning võrdsetel alustel kõigile osapooltele.

Hea tava sisaldab lobisti ja lobitöö mõistet ning toob näiteid, keda saab lobistina käsitleda. Lobistidega suhtlemise hea tava kohustab muu hulgas ametiisikuid avalikustama kohtumisi nendega.

Lobistidega suhtlemise hea tava ametiisikutele rakendub alates 1. maist, et valitsusasutused saaksid ametiisikuid lobistidega kohtumiste avalikustamise nõudest teavitada ja juhendada. Kohtumisi lobistidega tuleb hakata avalikustada veebis alates 30. juunist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.