"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Kiik: koroonapandeemia olukord on jätkuvalt haripunktis (0)
19. märts 2021
Mats Õun

"On kahju, et juba mitu pressikonverentsi peame tõdema, et koroonapandeemia olukord on jätkuvalt haripunktis ning vahepealse stabiliseerumise asemel näeme hoopis aeglast tõusu," ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik tänasel valitsuse pressikonverentsil.

Kiik tõi positiivsema poole pealt välja, et vaktsineerimiste tempo on rahuldav. “Tehtud on kokku 212 000 vaktsineerimist ning 14 protsenti täisealisest elanikkonnast on saanud vähemalt ühe süsti. Lähinädalatel jätkatakse AstraZeneca vaktsiiniga 60+ vanuses inimeste vaktsineerimist,” kinnitas Kiik.

Kiige sõnul ei saa Eestis vaktsineerimistempot kujunenud olukorra tõttu maha võtta. “Karta tuleb haigust, mitte vaktsiini,” ütles Kiik.

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno tõdes, et pandeemia olukord Eestis on kriitilises faasis ning nakatumine väga kõrgel tasemel. “Ka reoveeuuringud ei anna olukorrale erilist lootust ning näitavad, et oleme tõusutrendis,” märkis ta.

Lanno sõnul on valupunktiks Tallinn, kus Lasnamäel ja seda ümbritsevates linnaosades on näitajad kõrged ning tõusma on hakanud ka Mustamäe, Haabersti ja Põhja-Tallinn. “Teistes suurlinnades on näitajad Tallinnast 14 korda väiksemad,” ütles Lanno.

“Enne reoveeuuringu andmete vaatamist arvasin, et Põlvamaal ja Valgamaal on nakatumine viis korda madalam kui mujal Eestis, kuid reoveesignaalides on näha, et Valgamaal on tõus toimunud mitu mõõtmispunkti ning tegelikult on oht ka seal,” nentis ta.

Siseminister Kristian Jaani sõnul on politsei järgmise nädala fookuses Põhja regioonis ühistranspordis maskide kandmine ning 2+2 reegli järgimise jälgimine.

Seni on tema sõnul politsei koostöös terviseametiga tabanud 14 inimest, kes peaksid olema eneseisolatsioonis, kuid liiguvad linnas ringi. “Number on küll väike, aga selle mõju võib olla suu,” nentis ta.

Jaani lisas, et viimase nädalaga on politsei järelevalvetegevus tõusnud 17 protsenti ning on alustatud haiglate ja perearstikeskuste nõustamisega, kuidas käituda provokatiivsete käitumiste korral.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vello Kukk
19. märts 2021 17:18
On kahju, kui minister ei saa aru, et haripunkt ongi lame. Kus ta aga nägi stabiliseerumist ja praegu tõusu on omaette küsimus - kus seda näha saaks?