"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Riigikaitseõpetuse ainevõistlus paneb noored huvilised proovile (0)
21. märts 2021
Scanpix/Pilt on illustratiivne

Kõik Eesti koolinoored saavad alates esmaspäevast registreeruda esmakordselt toimuvale riigikaitseõpetuse ainevõistlusele Hakk.

Kaitseminister Kalle Laaneti sõnul on kaitseministeeriumi ja Tartu ülikooli teaduskooli korraldatava üleriigilise võistluse eesmärk tutvustada kaitsevaldkonna ja teaduse vahelisi seoseid ning tekitada huvi riigikaitse vastu.

“Riigikaitseõpetus on suures osas lõimitud matemaatika, füüsika, ajaloo, geograafia ning ühiskonnaõpetusega,” märkis Laanet. “Seoste loomine ning insenerilik mõtlemine on riigikaitsevaldkonnas äärmiselt olulised.”

Tartu ülikooli teaduskooli direktori asetäitja Marek Järviku sõnul on võistlus eelkõige suunatud gümnaasiumi ja kutseõppe õpilastele, kel võib juba olla läbitud riigikaitseõpetuse valikaine, ent mõõtu võtma on oodatud ka nooremad õpilased, kel huvi riigikaitse teemade vastu.

“Võistlus on esimene nii-öelda lakmustest, millega kõrvutada õpilaste teadmisi riigikaitsest ning omakorda mõõta riigikaitseõpetajate töö tulemuslikkust,” ütles Järvik ja lisas, et riigikaitsevõistlus on nii-öelda pilootprojekt ehk suure huvi korral võiks tulevikus korraldada ka riigikaitseolümpiaadi.

Laaneti sõnul on analüüsioskuse ja kriitilise mõtlemisvõimega inimesi riigikaitses alati vaja ning just selliseid oskusi uuel võistlusel proovile pannakse ja arendatakse. Ta lisas, et valikainena toetab riigikaitseõpetus gümnaasiumi õppekavas nimetatud ühiskondlike väärtuste ja patriotismi arendamist, et õpilastest kujuneksid eetilised, vastutustundlikud ja aktiivsed kodanikuühiskonna liikmed.

Järvik märkis, et võistlus sai nime intelligentse ja tugeva kaitsetahtega linnu järgi. Ühtlasi on Hakk sõnade “haritus”, “asjatundlikkus”, “kodanikuteadlikkus” ja “kaitsetahe” esitähtedest moodustunud akronüüm.

“Kõik need sõnad peegeldavad võistluse olemust,” selgitas Järvik.

Võistlus toimub 45-minutilise veebipõhise testina Tartu ülikooli Moodle’i-keskkonnas 7. aprillil 2021.

Kaitseministeeriumi toetusel õpetavad riigikaitset valikainena 131 gümnaasiumi ja 17 kutseõppeasutust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.