"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Saksa meedia võrdleb sealset firmade asutamise keerukust Eesti omaga (0)
21. märts 2021
Scanpix/Pilt on illustratiivne

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) avaldas laupäevasel majandusküjel loo sellest, kuidas Saksamaal on enne menetlustoimingute lihtsustamist kordades keerukam firmat asutada kui Eestis.

Majandusajakirjanik Hendrik Kafsack kirjutab artiklis “Idufirma loomine ühe päevaga” – “Start-up-Gründung innerhalb eines Tages” –, et kes Euroopas idufirmat asutada tahab, saab seda tulevikus teha senisest oluliselt lihtsamalt, nimelt digitaalselt, ühe päeva jooksul ja vähem kui 100 euro eest.

Vastava sümboolse ja mittesiduva dokumendi allkirjastasid reedel Euroopa Komisjoni organiseeritud “Digital Day 2021” raames 24 EL-i riigi ja Islandi ministrid. Euroliidu riikidest jäid kõrvale ainult Ungari, Horvaatia ja Bulgaaria.

Saksamaa allkiri ilmus dokumendi alla alles pärast piikide murdmist sealse majandus- ja justiitsministeeriumi vahel. Viimane oli nimelt seisukohal, et Saksa seadused lihstalt ei lubagi ühe päeva jooksul ettevõtet asutada.

Digitaalmajanduse ja idufirmade föderaalvolinik Thomas Jarzombek kritiseeris sellist paindumatust Handelsblattis sõnaga ‘lauspiinlik’ – oberpeinlich. Kui tingimusteta allkirjastamisega lõpuks siiski ühele poole saadi, palus Jarzombek föderaalsel justiitsministril Christine Lambrechtil vastav seadus ette valmistada. Nii hakkaski justiitsministeerium euroliidu digiteerimisdirektiivi siseriikliku õigusega klapitama.

Seadusandlik raskuspunkt seisneb Saksamaal nimelt selles, et alates järgmise aasta keskpaigast peab firma asutamine viie tööpäeva sisse mahtuma. Liiatigi piirdub see Saksamaal vaid osaühingu ehk GmbH loomisega, samas kui euroliidu ettekirjutuste järgi tuleks sama ajaraami võimaldada ka aktsiaseltsi puhul.

Selle ajani kestab ettevõtte asutamine Saksamaal kuni neli nädalat. Eestis aga ei võta kogu protsess algusest kuni lõpuni sageli rohkem aega kui pool tundi, kirjutab FAZ.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.