"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule: haiglad töötavad võimekuse viimasel piiril (0)
22. märts 2021
Mats Õun

“Haigestumise epitsenter on endiselt Tallinnas ja selle ümbrus Harjumaal, mis on kindlasti kõige keerulisem ja raskem stsenaarium. Nakatumiskordaja ei ole läinud alla 1, mis tähendab, et tervishoiuvõrgu jaoks ei ole lähinädalatel olulist paranemist oodata,” rääkis Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule.

Positiivsena tõi Sule välja, et kuigi nakatumiskordaja R ei ole alla 1 langenud, siis tõusunurk on veidi muutunud ning vahepeal liikunud ka allapoole. „Nii et on lootust, et piirangute jätkumisel ja inimeste mõistliku käitumise korral võib varsti ees oodata taas langus,“ lausus ta.

Järgmine samm mõjutaks ravivõimekust kõikide jaoks

Täna hommikuse seisuga oli haiglaravil kokku 699 inimest, kellest 67 vajasid kolmanda astme intensiivravi ja 52 olid juhitaval hingamisel. “Need on numbrid, mida isegi kuu aega tagasi keegi väga hästi ette ei kujutanud,” sõnas Sule.

“Haiglad teevad koostööd kõikvõimalikel tasemetel ja püüavad oma võimeid nii palju tõsta kui võimalik. Oleme sellel tasemel olnud mõnda aega, kus võimekuse tõstmine võib tähendada ravikvaliteedi mõju plaanilisele ravile, aga ka erakorralisele abile,” ütles Sule. Ka eelmisel nädalal on võimekust täiendavalt tõstetud nii Põhja kui Lõuna staabis. Terves Eestis on võimekus tagada 937 üldravi voodikohta ja 84 kolmanda astme intensiivkohta.

“Loodame, et järgmist suurt sammu teha vaja ei ole, sest see hakkaks tõsiselt mõjutama kogu ravivõimekust kõikide jaoks,” sõnas Sule. Praegu loodetakse olukorra stabiliseerumisele. Aktiivselt toimib koostöö nii kaitseväega, kust on Tallinna haiglatesse võetud täiendavat tööjõudu parameedikute näol. Samuti toimub üliõpilaste täiendav värbamine.

Tanel Kiik: olukord on stabiliseerunud vastuvõtmatult kõrgel tasemel

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik märkis esmaspäevasel pressikonverentsil COVID-19 olukorra kohta Eestis, et olukord on stabiliseerunud, kuid vastuvõtmatult kõrgel tasemel.  

“Enamik inimesi on aru saanud olukorra tõsidusest, kuid kahjuks nagu näitasid siin ka mingid kummalised sündmused, on inimesi, kes elavad kuskil teises maailmas, kus ei ole viiruseid, kus valgusfoorid ja turvavööd on üleliigsed,” nentis Kiik. 

Kiige sõnul ei ole nakatumised enam sellises tõusutrendis, kus mõni aeg varem. “Stabiliseerumise järgselt on loogiline hetkel eeldada, et kui jätkame samu tegevusi – kaugtööd, haigena kodus püsimine, tuleb ka langus,” märkis ta. 

Tema sõnul on kolme viimase nädalaga tehtud üle 100 000 vaktsineerimise ning vaktsineerimiste tempo on tõusnud. “Märtsis on tulnud ja tulemas vaktsiini rohkem kui talvel kokku tuli. Praegu on Euroopas neli tootjat, kes on andnud esialgse lubaduse vaktsiini tarnida ning teises kvartalis on tarned senisest suuremad,” rääkis Kiik.

“Inimestel ongi kaks valikut, vaktsineerida või põdeda see haigus läbi. Kõik muud variandid on ajutine enesepettus – keegi meist ei saa jääda koduseinte vahele ning väljas ja mujal maailmas nakatumise risk püsib,” nentis ta. 

Koolitöötajatest on vaktsineeritud 90%

Käesoleval nädalal on tähelepanu all perearstide riskigrupi vaktsineerimine, eelistatakse 60+ inimesi. Nädalavahetusel toimus lisavaktsineerimise võimalus Lasnamäel, Maardus ja Loksal, kuhu oli võimalik registreerida digiregistratuuri teel. Kokku vaktsineeriti kõigis kolmes piirkonnas 1710 inimest. Vaktsineerimine jätkub nädala alguses.

Koolitöötajate puhul on jõutud 90% hõlmatuseni. Jätkub lasteaiatöötajate vaktsineerimine ning alustatud on ka sotsiaaltöötajatega, kellest on juba vaktsineeritud 59,7%.

Oma nimekirju on täiendanud politsei, pääste- ja piirivalveamet, kus on praegu vaktsineeritud 48,7% soovijatest. Perearstide riskirühmadest on vaktsineeritud juba veerand.

Tanel Kiige sõnul on vaktsineerimise võimalust pakutud ka valitsuse ja riigikogu liikmetele ning soovijad saavad vaktsineeritud märtsi lõpuks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.