"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Integratsiooni Sihtasutus toetab 22 rahvusvähemuste kultuuri tutvustavat projekti (0)
22. märts 2021

Integratsiooni Sihtasutus toetab konkursi tulemusena 22 rahvusvähemuste kultuuriseltsi projekti, mis on suunatud rahvusvähemuste keele ja kultuuri säilitamisele ning tutvustamisele Eestis. Toetuse kogusumma on 75 500 eurot.

“Rahvusvähemuste kultuuriseltside toetuse eesmärk on aidata kaasa Eestis esindatud rahvusvähemuste kultuuripärandi säilitamisele, sellega seotud traditsioonide hoidmisele ja tutvustamisele Eesti avalikkusele, noorte kaasamisele rahvusvähemuste kultuuriseltside tegevustesse ning koostöösuhete loomisele rahvusvähemuste ja eesti kultuuriseltside vahel,” ütles Integratsiooni Sihtasutuse juhataja Irene Käosaar.

Rahvusvähemuste kultuuriseltside projektid ja üritused viiakse läbi Tallinnas, Pärnus, Kolkjas, Sillamäel, Narvas, Jõhvis, Sännas, Rakveres, Haapsalus, Kärus, Tartus ja Valgas.

“Positiivne, et sel aastal ei vähenenud taotlejate arv ning rahvusvähemuste kultuuriseltsid on jätkuvalt valmis aktiivselt panustama meie kultuurielu rikastamisse. Eriti hea meel on selle üle, et lisaks juba kogenud taotlejatele saavad toetuse mitmed esmakordsed taotlejad, näiteks Mittetulundusühing SOPHIA, Armeenia Kultuuri- ja Spordiselts NAIRI ja Eestimaa Poolakate Selts Polonia,” kommenteeris konkursi tulemusi Integratsiooni Sihtasutuse kultuurilise mitmekesisuse valdkonnajuht Kristina Pirgop.

Pärast kehtestatud liikumis- ja kogunemispiirangute lõppemist viiakse Integratsiooni Sihtasutuse toega ellu rahvusvähemuste seltside traditsioonilised suurüritused nagu näiteks Eestimaa Rahvuste Ühenduse Etnolaat ja XXXIII Foorum, VIII soome-ugri filmifestival FUFF, festival Multikultuurne Pärnu, rahvusvaheline laste ja noorte festival „Kvitõ Ukrainy“, XXI Rahvusvaheline Isabella Jurjeva nimeline vene romansi konkurss, Ingerisoomlaste XXX Laulu- ja Tantsupidu.

Lisaks traditsioonilistele festivalidele korraldatakse mitmeid kontserte, kus on võimalik nautida leedu, aserbaidžaani, ukraina, armeenia, valgevene ja udmurdi muusika teoseid. Toimuvad ka mitmed töötoad. Narvas korraldatakse laste loomingu konkurss – festival „Sõpruse pärg“. Saadud toetusega antakse välja ka vanausuliste kalendrit ning tõlgitakse eesti keelde armeenia kirjaniku Hovhannes Tumanjani muinasjuturaamatut.

Lastele ja peredele on planeeritud Rääbu päeva korraldamine Kolkjas, mille raames toimuvad mitmed vanausuliste kultuuri ja traditsioone tutvustavad õpitoad.

Ukraina Kaasmaalaskond Sillamäe Vodograi töötab välja eelmisel aastal loodud lauamängu „Pacyorky“ veebiversiooni. Mäng tutvustab ukraina rahvapidude traditsioone ja kultuuri.

Konkursile laekus tähtajaliselt kokku 51 taotlust. Taotletava toetuse maksimaalne summa oli 6 000 eurot taotluse kohta.

Taotlusvooru tingimuste ja tulemustega saab tutvuda Integratsiooni Sihtasutuse veebilehel https://www.integratsioon.ee/taotlusvoor-rahvusvahemuste-kultuuriseltside-toetus-0.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.