"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Haiglaravi vajavate koroonapatsientide juurdevool Põhja regiooni haiglatele on ületamas ravivõimekust (0)
23. märts 2021
Albert Truuväärt

Põhja meditsiinstaabi juhi professor Peep Talvingu sõnul on hetkel üleriigiline koostöö hädavajalik. „Olukorras, kus epidemioloogiline kese on Põhja-Eestis, on meie regiooni haiglad pea täis. Lõuna regioonis on haiglaravi vajadus hetkel madalam ja õnneks saavad Lõuna meditsiinistaabi haiglad meile appi tulla,“ ütles Talving.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonnas oli eelmise ööpäeva jooksul 35 COVID-nakkusega haiget, kellest hospitaliseeriti 15 haiget. Täna hommikul oli Regionaalhaiglas lausa 152 COVID-patsienti, nendest 128 COVID-osakondades ja 24 COVID-intensiivravikohtadel. Terviseameti hommikuse raporti kohaselt on Põhja regiooni haiglates 507 patsienti ja Lõuna regiooni haiglates 185 patsienti. Seda arvestades on vajalik osa Põhja regiooni patsiente suunata Lõuna regiooni haiglatesse. Vastavad kokkulepped on tehtud Põhja ja Lõuna meditsiinistaapide kiirabide, haiglate ja Terviseameti vahel.

Juba täna alustatakse kiirabidega koostöös patsientide transporti Tallinnast Lõuna regiooni haiglatesse. „Koostöö meditsiinistaapide vahel on väga hea – suur aitäh meie kolleegidele lõunast, et nad koheselt saavad võtta enda peale osa ravikoormust siit haiguse epitsentrist,“ ütles professor Talving.

Talvingu sõnul viivad kiirabid esmalt patsiendid ikka oma hospitaliseerimispiirkonna haiglate erakorralise meditsiini osakondadesse. „EMO arstid teevad patsiendi esmase läbivaatuse ja annavad oma hinnangu haiglaravi vajadusele,“ sõnas Talving ja lisas: „Seejärel otsustatakse transpordi ja haigla valiku üle ning kiirabi viib patsiendi sinna, kus tema jaoks on voodikoht olemas.“ Esialgne plaan hõlmab patsiente, kes vajavad ravi tavaosakonna tasemel.

Kokkuleppel Lõuna meditsiinistaabi juhi professor Joel Starkopfiga algab patsientide transport Lõuna regiooni haiglatesse juba täna ja kestab kuni Lõuna regiooni haiglates on võimekust patsiente vastu võtta, või kuni Põhja regioonis surve väheneb ja tekib piisavalt vakantsi patsientide raviks.

„Täname patsiente ja nende lähedasi mõistva suhtumise eest,“ ütles professor Talving. Tallinna haigetele tagatakse transport tagasi saatvasse haiglasse või koju kui olukord Põhja haiglates paraneb.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

valik
23. märts 2021 16:30
https://uueduudised.ee/uudis/maailm/salliv-saksamaa-perearst-keeldus-haiget-ravimast-kuna-too-on-afd-liige/