"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Kallas: kui viiruse levik ei peatu, jääb Eesti kogu suveks lukku (0)
23. märts 2021
Albert Truuväärt

"Numbrid võivad olla külmad, aga nad ei valeta. Nakatumine on eelmise nädalaga võrreldes seitse protsenti  kasvanud. Vanusrühmas 55-85 on nakatumise kasv olnud üle kümne protsendi.  Pole ühtki maakonda, kus nakatumiskordaja oleks alla 1, paljudes maakondades on nakatumine pööranud tõusule," kirjutas peaminister Kaja Kallas sotsiaalmeedias. "Päevas viib koroonaviirus haiglatesse keskmiselt 75-80 inimest. Päevas sureb koroonaviiruse tõttu keskmiselt kümme eestimaalast."

Peaminister Kaja Kallase sõnul on nakatumine koroovaviirusesse jätkuvalt tõusmas ning kui viiruse levik ei peatu, jääb riik kogu suveks lukku.

Kallas kirjutas oma Faeboocki leheküljel, et teadusnõukoja ja terviseameti andmetel on piirangud küll  hakanud stabiliseerima viiruse leviku senist plahvatuslikku kasvu ja piirangute lõplikku mõju on veel vara näha, on nakatumine jätkuvalt väikeses, aga kindlas tõusus.

“Numbrid võivad olla külmad, aga nad ei valeta. Nakatumine on eelmise nädalaga võrreldes seitse protsenti  kasvanud. Vanusrühmas 55-85 on nakatumise kasv olnud üle kümne protsendi.  Pole ühtki maakonda, kus nakatumiskordaja oleks alla 1, paljudes maakondades on nakatumine pööranud tõusule,” kirjutas Kallas. “Päevas viib koroonaviirus haiglatesse keskmiselt 75-80 inimest. Päevas sureb koroonaviiruse tõttu keskmiselt kümme eestimaalast.”

Kallas kirjutas, et ulatuslike piirangute kehtestamise ajal püstitatud optimistlikum prognoos, kus nakatumine jõuab aprilli keskpaigaks alla 500 inimese päevas, on käest libisemas.

“Kui viiruse levik ei peatu, siis jääb Eesti kogu suveks lukku – nagu meie lõunanaaber Läti on olnud lukus novembrist saati. Seisab majandus, seisab sotsiaalne suhtlus, seisab kõik,” kirjutas peaminister.

“.Valitsus võib kehtestada lõputult piiranguid, aga inimesed on need, kes peavad piirangutest kinni pidama. Valitsus võib piiranguid kehtestama jäädagi, aga nakkus levib ikkagi inimeselt inimesele,” kirjutas Kallas ja kutsus inimesi üles piirangutest ja soovitustest kinni pidama. 

“Kutsun üles igaüht mõtlema läbi, kas ta teeb igapäevaselt endast kõik, et mitte nakatuda ja teadmatusest ka mitte kedagi teist nakatada. Ja mõtlema läbi, kas ja mida saaks ta selle eesmärgi nimel veel teha,” kirjutas Kallas.

Ta kutsus ka erakondade juhte ja poliitilisi liidreid loobuma poliitilistest  võimuheitlustest ning keskenduma ühtsele võitlusele koroonaviirusega. “Pöörduge ka oma toetajate poole üleskutsega vastutustundlikule käitumisele. Eriti suur abi on neist poliitikutest, kes suudavad kõnetada venekeelset kogukonda. See on ühtsuse aeg, kus näidata riigimehelikke väärtusi,” kirjutas Kallas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vaatleja
24. märts 2021 08:24
Viirusel on paraku oma lihtne strateegija: võtta sealt, kust võtta annab ja sellest tulenevalt mida enam tal võtta lastakse, seda enam ta ka võtab millest tuleks tegelikult ka igasuguste meetmete tugevdamisel või lõdvendamisel, järgimisel või mitte järgmisel ka lähtuda kui tõesti soovitaks sellest olukorrast võimalikult väiksemate kaotustega väljuda, mitte lihtsalt end kahjutule paistel võimalikult paremas valguses eksponeerida.
mopp koheselt
24. märts 2021 06:07
Koheselt oskaja meditsiinipersonali sanitarid, õed, arstid mopp koos jõulise rahalise toetusega ja ei mingit mula rääkimata nn ähvardustest. Ja rääkida eesti inimestega kõiksugu veisspukkid ja tvitterid otse sinnasamusesse.
heidi
23. märts 2021 23:36
See kuidas saatejuht Andres Kuusk esindab kaja Kallast, mitte Eesti inimest on jälk...
enn
23. märts 2021 23:04
Ma tõesti ei saa aru, kas Kaja Kallasel polegi ühtegi tarka nõuandjat, sest sõnum KUI....SIIS pigem töötab inimeste puhul vastupidi soovitule. See lihtsalt ei jõua kohale, kuna selle toon tekitab trotsi. See, et piiranguid ei ole võimalik suurendada on totaalselt valeväide. Kõik teised riigid saavad, pealegi pani Eestigi eelmisel kevadel Saaremaa lukku. Pange esimese asjana Tallinn kinni ja teisena välispiirid kinni. Miks peab Tallinna pärast kogu Eesti kannatama. Kagu-Eestis pole see kaugeltki nii suur nakatumisnäitaja, isegi teatud väikeasulates võiks kool töötada. Aga Tallinn on PROBLEEM ja sealt see suur nakatumine pihta hakkas. Kaja Kallas - kulla meie "suur juht" - peaminister peab tegema ebapopulaarseid otsuseid, kui inimest ähvardab oht või nad lausa surevad. Kui ronisid pukki, siis tee need otsused. Pean siiski tõdema, et Eesti valitsusvahetuse ajastus oli meie ajaloo ´halvim. Ja kui see oli mõeldud rahapesu uurimise lõpetamiseks, siis on asi ikka väga pekkis. See tähendab, et praegusest valitsusest polegi midagi oodata, see polegi mõldud Eesti inimeste jaoks, vaid mingite väikestele huvigruppidele. Kaja Kallas, võta mõistus pähe või/ja astu tagasi!
paragrahv
23. märts 2021 15:58
https://m.riigikogu.ee/tegevus/eelnoud/eelnou/319b2b38-cfb8-4b27-9fb0-9c515d2dc189/Nakkushaiguste%20ennetamise%20ja%20t%C3%B5rje%20seaduse%20muutmise%20ning%20sellega%20seonduvalt%20teiste%20seaduste%20muutmise%20seadus?fbclid=IwAR0DHyTQqDxwwxTMqCCayFKsadhVomCGyIzWj3pXOOhk4lg5zN3YIdWnspc