"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Lastekaitse Liidu president: seksuaalse enesemääramise vanusepiiri tuleb kiiresti tõsta (0)
23. märts 2021
Lastekaitse liit

Lastekaitse Liidu president Ene Tomberg kirjutab oma arvamusartiklis, et viimase paari nädala jooksul on jälle teravalt tõstatunud laste seksuaalse väärkohtlemise teema ja lubamatud täiskasvanu – lapse suhted. Tomberg leiab, et arutlemise ag on läbi ning seksuaalse enesemääramise vanusepiiri tuleb kiiresti tõsta 16 eluaasta peale.

“Alates 2011. aastast on seksuaalse enesemääramise vanusepiir jäänud muutmata. Samas on Soomes, Belgias, Lätis, Inglismaal ja Walesis, Norras, Hollandis kehtestatud selleks vanusepiiriks 16 aastat, Iirimaal 17 ja Maltal 18 aastat. Lastekaitse Liit on naistearstidega samal arvamusel, et vanuspiir võiks olla vähemalt 16 aastat, mil noor inimene adub võimaliku seksuaalse vägivalla võimalust ja oskab kaitsta enda keha ja identiteeti,” kirjutab Tomberg.

Tema hinnangul pikkadeks aruteludeks enam aega ei ole – järjest lisandub alaealiste seksuaalse vägivalla ohvreid. “Ei maksa arvata, et poistel on elu selles osas kergem. Pea 20 aastat tagasi avaldasid Rootsi psühhiaatrid raamatu „101 poissi“, kus kõne all olid seksuaalselt väärkoheldud poisid, keda treenerid, õpetajad või nende suguvõsa mehed olid kuritarvitanud,” kirjutab Tomberg.

Tombergi sõnul tuleb seadusandlikud otsused vastu võtta kiirelt, et pääseda alaealiste traumeerimisest, nende tunnete ja illusioonide varasest purustamisest ja lootusetusest, et nende ümber ei olegi ausaid ja ilusaid tundeid, sõprust ja toetavat ning mõistva suhtumist. “Kõik algab kodust – teismeline võib vahel olla küll turtsakas ja tujukas, aga oma lapsevanema tarkusega leiame tee, et raskel hetkel teda toetada ja aidata ta muresid lahendada.”

“Lapsed on meie kõrval, osa meie kogukonnast. Märkame siis neid ja püüame omalt poolt kaasa aidata, et kaitsta nende tervist ja võimaldada loomulikku arengut – nad väärivad seda!” soovib Tomberg.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

meenutaja
23. märts 2021 16:03
https://uueduudised.ee/uudis/eesti/martin-helme-getulio-tegu-on-liberaalse-teooria-karm-praktika/ Eesti Konservatiivne Rahvaerakond esitas hiljuti Riigikogu menetlusse eelnõu, mis tõstaks suguküpsuse seadusliku vanuse 16 peale. Praegu on see 14, millega on Eesti absoluutselt kõige madamalama lubatava vanusega riik Euroopas. Sama eelnõu esitati ka eelmises koosseisus. Tookord hääletati see mürinal maha.
ukmatu toomas
25. märts 2021 08:44
Ja mida see muudab ?