"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
VIDEO! Perearst Vallikivi: haigestumine mõjutab meie nimistu patsientide rahakotti oluliselt (0)
24. märts 2021
Rene Suurkaev

"Meil on päris palju majanduslikus raskuses olevaid inimesi, kes tõesti loevad iga eurot oma rahakotis ja seepärast on see väga tänuväärne otsus. Eriti mõjutab see neid, kes kipuvad tihti haigeks jääma," ütles perearst Le Vallikivi.

Ka tänaval kohatud linlased Ivar ja Kärt olid linnapoolsest algatusest meeldivalt üllatunud. “No loomulikult oleks see tore,” arvas Ivar, kui temalt küsiti, mida ta arvab esimese haiguspäeva hüvitamisest linna poolt. 

“Kindlasti oleks lihtsam koju jääda väga paljudel inimestel,” lisas Kärt.

“Loodetavasti aitab linnavalitsuse uus otsus neid inimesi nii, et nad otsustavad perearstikeskusesse pöörduda ja testima minna ka väheste sümptomite korral,” sõnas perearst Joller, kelle sõnul on tervitatav, et linnavalitsus soovib nakkuse levikut pidurdada.

Perearstikeskustesse aga haigena tööl käivad inimesed ei sattu. “Me ei ole täheldanud, et patsiendid ei tahaks töövõimetuslehti võtta. Meil paljud patsiendid ka ei vaja seda, sest paljud saavad töötada kodust. Haigena tööl tahavad enamasti käia inimesed, kellel on kerged haigussümptomid, mis igapäevaelu ei sega,” sõnas Joller.

Perearst Eero Merilind ütles, et haigushüvitise maksmine võiks olla riigi lahendada ja tulla riigi eelarvest.

“Linn võiks toetada vaktsineerimise kampaaniat ja antigeenide teste. Kui inimene ei saa aru, kas ta on haige, siis ta teeb testi ja positiivse vastuse korral jääb koju. Kodusolemise kompenseerimine oleks riigi küsimus,” lisas Merilind.

“Kindlasti on tegemist diskussiooni kohaga. Tallinn tahab näidata, et toetab enda elanikke, aga teiselt poolt need, kes on Rae vallast või kuskilt väljaspoolt Tallinnat tunnevad võib-olla, et miks nemad kehvemad on,” lisas ta.

Doktor Merilind lisas, et hüvitise maksmisel peab olema selge, kas seda makstakse kõige haavatavamale sihtgrupile. “Selge see, et need, kellel on suurem palk, tahaksid rohkem raha saada, aga neil on ka võimalused suuremad kui neil, kes ei saa tööd teha kodust või kaotavad haiguse tõttu sissetuleku,” sõnas Merilind.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.