"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
1949. aasta märtsiküüditamise saladokumendid on nüüd avalikud (0)
25. märts 2021
Dmitri Povilaitis

Eesti Mälu Instituut teegi veebis kättesaadavaks valiku 1949. aasta märtsiküüditamise operatsiooni "Priboi" Eestit puudutavatest dokumentidest.

Pikalt salastatuna püsinud dokumendid näitavad küüditamise taga olnud NSV Liidu kommunistliku partei poliitilist otsust, paljastavad operatsiooni detailideni läbimõeldud sisu ning Nõukogude julgeolekuasutuste töötajate metoodilist tegevust süütute inimeste kinnipidamisel ja väevõimuga Siberisse saatmisel.

Dokumentidega saab eesti keeles tutvuda Eesti Mälu Instituudi kommunismikuritegude portaalis.

Dokumendid pakuvad kindlasti huvi oma küüditatud sugulaste loo uurijatele ning laiemalt kõigile Eesti lähiajaloost huvitatud inimestele.

Dokumentide eestikeelsed tõlked pärinevad 2020. aastal välja antud Eesti Mälu Instituudi väljaandest “Toimik “Priboi”: Artikleid ja dokumente 1949. aasta märtsiküüditamisest”. Sellesse raamatusse on koondatud kõik arhiivist leiduvad Riikliku Julgeoleku Ministeeriumi salatoimiku “Priboi” materjalid.

Dokumentide kõrval on kogumikus seitse algupärast artiklit märtsiküüditamise eri tahkudest, alates küüditamiste korraldusest sõjaeelses Nõukogude Liidus kuni märtsiküüditamise ohvrite mälestamiseni tänapäeval.

1949. aasta märtsis läbi viidud operatsioon kattenimega “Priboi” oli NSV Liidu sõjajärgsete aastate kõige massilisem küüditamine, mis haaras korraga nii Eesti, Läti kui ka Leedu. Operatsiooni eesmärk oli lõplikult likvideerida vastupanu sovetiseerimisele maapiirkondades. Eestist küüditati Siberisse üle 20 000 inimese.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

meenutaja
27. märts 2021 11:43
1949. aasta küüditamine viidi läbi eelkõige denatsifitseerimise käigus, mille kohta ütlevad rahvusvahelised juudi organisatsioonid, et see viidi võrreldes Läänega väga pehmelt läbi. Küüditamine võttis ka metsavendadelt toetuse ja võimaldas hakata looma kolhoose ehk kibutseid. EW ajal tegutsenud riigimõisad jätkasid niigi tegevust sovhooside nimetuse all. Nõukogude võim Venemaal oli kehtestatud London City ja selle filiaali Wall Streeti poolt. https://www.voltairenet.org/IMG/pdf/Sutton_Wall_Street_and_the_bolshevik_revolution-5.pdf Alates aastast 2007 on 25. märts rahvusvahelise orjuse ja transatlantilise orjakaubanduse ohvrite mälestuspäev.