"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Kallas: Eesti soov Ülemkogul märkimisväärset mõistmist ei leidnud (0)
26. märts 2021
Mats Õun

Peaminister Kaja Kallas nentis, et Eesti soov saada kõrge nakatumistasemega riigina lisavaktsiine ei leidnud Euroopa Ülemkogul märkimisväärset mõistmist.

Kallase sõnas neljapäeval toimunud Euroopa Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide videokohtumisel, et Eesti on küsinud lisakogust vaktsiinidoose, tõstmaks kiiremas korras riskirühmade vaktsineerimist. Peaminister ütles reedel BNS-ile, et Eesti soovi osas saada kõrge nakatumistasemega riigina lisakogus vaktsiine Ülemkogul “mõistmine väga kaugele ei ulatunud”.

“Kõik on enda eest väljas,” nentis Kallas.

Eelmisel nädalal teatas vaktsiinitootja Pfizer/BionTech, et tarnib Euroopa Liidule kiirendatud korras teise kvartali jooksul varasematele kokkulepetele lisaks veel kümme miljonit lisadoosi.

Kallase sõnul pole veel teada, kui palju Eesti sellest kogusest vaktsiine saab. Valitsusjuhi sõnul käis neljapäeval põhjalik vaidlus, kas vaktsiinid jagada proportsionaalselt või võtta jagamisel arvesse ka seda, et mõned riigid on saanud vähem vaktsiine. Viimane puudutab riike, kes oma vaktsineerimiskavas tegid panuse vaid ühele vaktsiinile. Kuna AstraZeneca ei ole oma lubadusi täitnud ning on tarninud vähem vaktsiine, on need riigid saanud vähem vaktsiine.

Kallase sõnul on vaktsiinide lisakoguse jaotamisega kiire, kuid millal otsus langetatakse, pole tema sõnul veel teada. Ülemkogu andis neljapäeval alaliste esindajate komiteele suunised, mille kohaselt jagamisel tuleks solidaarsuse põhimõtet arvestades lähtuda proportsionaalsusest. Kallase sõnul rõhus Eesti ka sellele, et võetaks arvesse riikide olukorda, kuid seda kegi eriti ei toetanud.

“Oleme valmis toetama solidaarset jagamist,” sõnas Kallas ja nentis, et Euroopa pole kriisist väljas enne, kui kõik riigid on sellest väljunud.

Kommenteerides koroonavaktsiini ekspordikontrolli küsimusi märkis Kallas, et riigid pole rahul ravimitootjaga AstraZeneca, kes seni pole suutnud oma kohustusi täita. Peaminister nentis, et ekspordipiirangud võivad samas piirangute seadjatele anda tagasilööke. Ta selgitas, et vaktsiinide osiseid toodetakse erinevates piirkondades ning vaktsiinide ekspordile seatud piirangud võivad kaasa tuua piirangud osiste ekspordile. See aga võib mõjutada vaktsiinide tootmist Euroopas. “Globaalne kaubandussõda juba käib,” märkis Kallas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tolmumaskid ja vaktsiinid
27. märts 2021 06:33
Euroopal peab olema oma ravimitööstus võimekus vajadusel kasvõi toota tolmumaske vaktsiinidest rääkimata. Teadmisi oskusi peaks olema vist ka raha on Eurus piisavalt ilmselt puudu tahtmisest mis siis muud kui lennuväljale ootama tolmumaske Puna-Hiinast.
eriolukord ja mopp
26. märts 2021 17:14
Sõjaajal ettevõtted riigi kontrolli alla elik natsionaliseeritakse nii I kui II ilmasõja ajal. Milles nüüd lugu millega antud nn Euru tegeleb? Kõik võimalused kasutusse elik mopp. Katkuaeg.
tähelepanek
27. märts 2021 11:16
Eraettevõtlus on üldjuhul vaid heade aegade majandusmudel.