"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Üllar Lanno: näeme lootustandvaid märke, nakatumiskordaja langeb (0)
26. märts 2021
Mats Õun

“Reoveeuuringu pilt näitab võrreldes eelmise nädalaga, et olukord on veidi paranenud. Võrreldes eelmise nädalaga on positiivsete testide arv vähenenud 600 võrra. Need on selgelt lootustandvad märgid,” sõnas terviseameti juht Üllar Lanno.

Lanno sõnul on Pärnumaa, Viljandimaa ja teised Lõuna-Eesti piirkonnad näidanud mõningast kasvu, kuid eestlaste kuulekus ja reaalne soov murest lahti saada paistab välja.

“Tallinn on 50% tänastest nakatumistest, nii et väga suurt tähelepanu tuleb endiselt suunata pealinnale. Reoveepildis on näha, et nakatumise punasesse jäävad alad on koondunud Põhja-Eestisse,” lisas Lanno.

Haiglad on endiselt pinge all. Ainuüksi Põhja regiooni haiglates on hõivatus täna 79% ja 81% III intensiivraviosakonnas. “On ka patsiente, kes on kehavälise kunstkopsu peal hindamisel. Soovin haiglatele kindlasti vastupidamist ja jõudu,” sõnas Lanno.

Nakatumiskordaja  R on langenud alla 1

Lootust andev on ka nakatumiskordaja langemine alla 1. Eesti nakatumiskordaja on hetkel üle Eesti 0,9 lähedal ehk iga koroonaga nakatunu annab nakkuse edasi keskmiselt 0,9-le inimesele. Selge langustrend on Harjumaal, Lääne-Virumaal ja Saaremaal. “See on kindel mark sellest, et üks haige ei tekita teist juurde, vaid tal tuleb tükk aega vaeva näha, et seda teist leida,” kommenteeris Lanno.

Seda, kas briti tüve osakaal kasvu jälle ülespoole sikutab, näitavad Lanno sõnul järgmise nädala numbrid. “Kindluse mõttes tasuks täna aru saada, et olukord on imeõrnal jääl käimine, kust on kerge läbi kukkuda ja seda positsiooni tuleb meil ühiselt hoida,” pani Lanno südamele.

Tanel Kiik: näeme nõrka langustrendi

Töö- ja terviseminister Tanel Kiige sõnul oleme lõpuks jõudnud nõrka, kuid siiski langustrendi. Nüüd on aga eriti oluline, et me ei muutuks hooletuks ja liiga enesekindlaks, et tegemist oleks püsiva, mitte ajutise trendiga.

“Haiglates on tõesti olnud pikalt suurusjärgus 700 patsienti. See on väga palju. Kokku on haiglaravil viibinud üle 5000 inimese. Praeguse tempo järgi lisandub kuus ligi 2000 inimest. Me ei räägi sadadest, vaid tuhandetest inimestest. Viiruseleviku numbri kiire alla saamine ei ole vaid statistiline näit, vaid reaalsete elude päästmine,” lisas Kiik.

Ministri sõnul mõistab ta inimesi, kes on piirangutest ja pandeemiaolukorrast väsinud, kuid ühine pingutus viib kiiremini tavapärase elu taastumiseni. “Kui oleks meie teha, siis me heameelega elaksime ilma piiranguteta ja vajaduseta nende järele. Paraku ei ole pandeemia olnud meie valik, vaid möödapääsmatu globaalses maailmas. Haigused kahjuks ei liigu mitte mööda kive ja kändusid, vaid inimesi,” sõnas Kiik

“Kui tahame sellest koos välja tulla, siis on mõistlik uskuda ja usaldada tervisevaldkonna eksperte, kes ei anna soovitusi kellegi hirmutamiseks, vaid selleks, et meid kõiki koos pandeemiast võimalikult väikeste inimkaotustega välja tuua,” kutsus minister üles kuulama ja usaldama tervisevaldkonna spetsialiste, mitte suunamudijaid.

“Loodan, et protestid, meeleavaldused ja pahameele väljendused jäävad siiski kõrvale, sest neist ükski ei aita olukorda lahendada, vaid pigem aitavad viiruse levikut hoogustada. Kokkuvõttes saavutavad täpselt vastupidise tulemuse sellele, mida inimesed sellega taotlevad,” lisas ta.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

arvaja
26. märts 2021 21:12
https://uueduudised.ee/arvamus/koroona-on-tulnud-selleks-et-jaada-meie-peame-proovima-ellu-jaada/