"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Omavalitsustel on suured ootused Euroopa Liidu uue eelarveperioodi rahaliste vahendite kasutamisele (0)
27. märts 2021
Mats Õun

Rahandusministeeriumi eestvedamisel toimusid sel nädalal Euroopa Liidu struktuurivahendite 2021+ arutelud. Eesti omavalitsused soovivad, et meetmete kavandamisel arvestataks rohkem regionaalseid aspekte, mis võimaldaks rohkem ühtlustada piirkondlikke erisusi.  

Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt eraldatakse Eestile 2021–2027 perioodiks ühtekuuluvuspoliitika toetusi 3,37 miljardit eurot. Toetuste kasutamisel saab olema kuus eesmärki: Nutikam Eesti, Rohelisem Eesti, Ühendatum Eesti, Sotsiaalsem Eesti, Inimestele lähedasem Eesti ja Õiglane üleminek. “Eesti linnad ja vallad soovivad osa saada Euroopa uue toetusperioodi võimalustest. Meetmed annaksid võimaluse suunata Euroopa raha väiksematesse piirkondadesse, et vältida ääremaastumist ja parandada elukeskkonda läbi infrastruktuuri ja teenuste tasemete ühtlustamise, seda alates info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnast kuni sotsiaalteemadeni välja. Samal ajal loodame sellele, et ka Eesti suurlinnad saaksid võimaluse taotleda toetusmeetmeid, näiteks Tallinn trammiliikluse arendamiseks,” selgitas ELVL juhatuse esimees Tiit Terik.

“Osalesime aktiivselt sel nädalal ministeeriumite poolt korraldataval EL 2021-2027 struktuurivahendite planeerimisel partnerite EL toetuste teemalisel aruteludel. Soovime üleriigilise omavalitsusliiduna rääkida kaasa Euroopa Liidu struktuurimeetmete kujundamises ja planeerimises, et riigi järgmise perioodi kujundatavad meetmed oleks ka kohalike omavalitsuste nägu ning läheks kohalike omavalitsuste arengusse nii vajalikeks investeeringuteks kui kohalike teenuste arendamiseks. Meie liidu soov on, et planeeritavad siseriiklikud meetmed oleks hästi sihistatud kohalike omavalituste vajadustega ning väljatöötatavate meetmete omafinantseeringud oleksid kohalikele omavalitsustele mõistlikud ning ligipääsetavus struktuurivahenditele oleks tagatud kõikidele omavalitsustele,” ütles ELVL asedirektor Jan Trei.

Möödunud aasta sügisperioodil viis Eesti Linnade ja Valdade Liit oma liikmete hulgas sel teemal läbi kaks ideekorjet, mille analüüsi tulemused edastati käesoleva aasta alguses rahandusministrile ja riigihalduse ministrile.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.