"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Aegnal lõppes edukalt ökosaarte rahvusvaheline projekt (0)
29. märts 2021

"Uued nutikad lahendused võimaldavad mugavamalt planeerida Aegna külastamist ning koguda andmeid, hindamaks saare külastuskoormust ja ilmaolusid," selgitas Kesklinna vanem Monika Haukanõmm. 

Täna pandi ametlikult punkt Aegna saarele keskkonnasäästlikke lahendusi toonud Euroopa Liidu projektile “Ökosaared – Urban Eco Islands”.

Kaks aastat, 1. aprillist 2019 kuni 31. märtsini 2021, väldanud rahvusvahelise projektiga arendati Aegnal ja Soome Vasikkasaaril säästvaid turismilahendusi ja -taristut. Projekti kaasrahastati INTERREG Kesk-Läänemere programmist ning Tallinna linna esindas Kesklinna valitsus, kelle haldusalal Aegna paikneb. Tänasel veebiseminaril “Väikesaarte jätkusuutlik arendamine ja koostöö – vaade tulevikku” võeti projekti tulemused kokku.

“Võime öelda, et ökosaarte projekt oli edukas ja Aegnale kasulik, sest tänu tehtud investeeringutele sai korda saare jäätmemajandus ja puhketaristu. Uued nutikad lahendused võimaldavad mugavamalt planeerida Aegna külastamist ning koguda andmeid, hindamaks saare külastuskoormust ja ilmaolusid. Samuti tehti korda ja kaardistati saare matkarajad ning koostati infostendid, mis tutvustavad Aegna loodust ja ajalugu. Kõigele lisaks on valminud turundusmaterjal Aegna saare kui rikka loodusega atraktiivse puhkekoha tutvustamiseks,” võttis projekti tulemused lühidalt kokku Haukanõmm. 

Aegna kohta on koostatud ka uus administratiivkaart, mis integreerib saare matkarajad ja militaarpärandi asukohad. Kaart on paigaldatud saarel nelja kohta ning selle, nagu ka saart tutvustava e-ajakirja leiab uuenevalt kodulehelt www.tallinn.ee/aegna/. Peale selle valmis Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna keskuse juhtimisel käsiraamat, mis annab ülevaate linnalähedaste ökosaarte arendamise võimalustest tarkade lahenduste abil. Arendusprojekt tervikuna lubab tänu uutele lahendustele säästa kahel populaarsel puhkesaarel – Aegnal ja Vasikkasaaril – looduskeskkonda ka turistide arvu kasvades. Projekti kogueelarve oli veidi üle ühe miljoni euro, millest Tallinna linna osa moodustas 215 tuhat eurot. 

“Oleme hea koostöö eest väga tänulikud oma partneritele ökosaarte projektis – Helsingi linna keskkonnaametile, Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna keskusele ja Forum Virum Helsinkile,” ütles Monika Haukanõmm. “Aegna on olnud üks Kesklinna varjatud pärlitest, mis väärib avastamist, ning seda tasubki eeloleval suvel teha, kui reisima ja puhkama ei saa kaugemale minna.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.