"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Aivar Mäe meenutas, et maa-ilmapäästjad on unustuses (0)
29. märts 2021
Albert Truuväärt

Muusik Aivar Mäe saavutas riigikohtus võidu sotsiaalkindlustusameti üle, kus oli keeldutud teda Tšernobõlis aatomikatastroofi järel toimunud sundkontsertide pärast represseerituks tunnistamast.

Sõjakomissar oli andnud Mäele valida, kas viis kontserti ansambliga Vitamiin või viis kuud labidaga kühveldamist. Lahend on märkimisväärne, sest seni on represseerituks tunnistatud ja toetust makstud vaid neile, kes on tegelenud vahetult katastroofipaigal tagajärgede likvideerimisega. Avariitöölisi käis Tšernobõlis kokku ligi 530 000, sh 17 000 Baltimaadest ja neist omakorda ligi 5000 Eestist. Riigilt saadakse veidi üle mõnesaja euro toetust aastas, võimalik on pensionilisa ja mõni muud soodustus. Kui palju inimesi üldse võis käia korraks katastroofipiirkonnas abiks, olgu siis medpersonalina, kokkadena vm, selle kohta ülevaade puudub. Mõistagi, nagu viitab riigikohus, tuleks neid käsitleda võrdselt “labidameestega”. Hämmastav, et kui igal alal tegutsevad rahvusvahelised  toetusfondid, siis katastroofi likvideerijad on unarusse jäetud, ehkki nad sõna otsese mõttes tegelesid poole maailma päästmisega. Radioaktiivne pilv jõudis Ida-Euroopasse, Skandinaaviasse, Ühendkuningriiki ja isegi USA idarajoonidesse. Katastroofi ulatus olnuks märksa suurem, kui käsu korras avariid likvideerima saadetud inimesed poleks seal oma tööd teinud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

lugeja
4. apr. 2021 16:58
https://www.ohtuleht.ee/1030517/tsernoboli-likvidaator-aivar-maest-represseeritu-tegemine-on-veteranidele-solvav
temaatik
3. apr. 2021 21:16
http://www.cneat.ru/chernobyl.html http://russ-history.blogspot.com/2014/02/chernobyl-is-terrorist-act.html https://selenadia.livejournal.com/104374.html
uus suund
2. apr. 2021 20:33
https://www.ohtuleht.ee/1030451/tsernoboli-veteranid-hamba-voi-taastusravi-toetuse-saamine-muudeti-palju-keerulisemaks
vot tak
29. märts 2021 18:42
http://vana.kesknadal.ee/est/uudised?id=13908 Ajakirjanik Andres Raid nõudis Tallinna halduskohtus Sotsiaalministeeriumilt Genfi konventsioonist lähtuvalt enese represseerituks tunnistamist kui Nõukogude armees teenima sunnitud eestlast ja taotles Sotsiaalministeeriumilt sellega kaasnevaid represseeritutele suunatud hüvitisi. Tallinna halduskohus, Tallinna ringkonnakohus ja nüüd ka Riigikohus otsustasid, et Nõukogude armees teenima sunnitud eestlasi ei represseeritud. Samas on meie võimud absoluutselt veendunud, et Eesti riik oli Nõukogude Liidu poolt okupeeritud. See teooria on sisse viidud ka ajalooõpikutesse.