"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VIDEO! Kultuur kolib veebi: kontserdid ja näitused tulevad koju kätte (0)
29. märts 2021

"Vaatajal, kes sinna läheb, on võimalikult sarnane kogemus sellele kui ta tuleb füüsiliselt näitusesaali. Ehk siis ta saab ringi liikuda, ta ei pea vaatama teoseid ühest küljest, vaid ta saab ise valida oma positsiooni, ta saab lugeda näitustel olevate teoste kohta ja saab ise valida, kui kaua konkreetselt mingit teost vaatab," kirjeldas virtuaalset vaatajakogemust Tallinna Kunstihoone juhataja Paul Aguraiuja.

Taaskord on kultuurinautimine pausi peale pandud. Suletud on teatrid, kontserdisaalid, muuseumid ja näitusesaalid. Kuidas sellest hoolimata olla pildil ja olla olemas ka publiku jaoks, on küsimus, millega tegelevad mitmed kultuuriasutused. Tallinna Kunstihoone virtuaalplatvormi valmimine täpselt eelmise kevade koroonapiirangute ajaks oli puhas juhus. Asja oli tegelikult juba pikalt ette valmistatud ja koroona ei olnud platvormi valmimise ajendiks.

Virtuaalplatvorm tuli niivõrd hea, et juba eelmisel aastal, kohe pärast valmimist, valis väljaanne New York Times selle maailma ühe kõigi tõhusamini kasutatavaks kunstinautimisplatvormiks. Virtuaalsete vaatamiste numbrid on kindlasti suuremad kui füüsiliselt külastanute numbrid, seda just paljuski välismaiste külastajate arvelt.

“Me praegu veel Flo Kasearu näituse vaatamise numbreid virtuaalplatvormilt ei tea, aga Mihkel Ilusa ja Paul Kuimeti näituse, mis oli eelmise suur näitus virtuaalplatvormil, selle külastajaid oli peaaegu 10 000,” lisas Aguraiuja.

Ka KUMU virtuaalmuuseum avati juba mullu kevadel

Ka Eesti Kunstimuuseum alustas eelmisel kevadel virtuaalmuuseumiga. Kunstimuuseumi peadirektori Sirje Helme sõnul oldi aasta tagasi tunduvalt entusiastlikumad kui praegu ja mõte e tuuridest ja virtuaalsetest võimalustest võeti kiiresti omaks. Tänasesse päeva on aga kerkinud rida argiseid probleeme, mida lahenda.

“See oli selline entusiasm, et kõik mis pähe tuli, kohe ruttu filmiti ja lasti kohe publiku ette. See küsimus mida, kellele, miks ja mille eest üldse e-ruumi lasta, see on osutunud palju keerulisemaks kogu protsessi käigus,” ütles Helme.

Hetkel pakub Kumu tasulisi e-tunde koolidele, samuti jõudsid hiljuti kaks muuseumi kunstinäitust Google Arts and Culture platvormile, kuhu plaanitakse üles panna ka uus püsiekspositsioon. Äsja suleti ka sügisest avatud olnud Egiptuse näitus, mille lõpetamise puhul tehti tasuta virtuaalne kuraatoriloeng. Sündmus oli muuseumi jaoks väga positiivne kogemus.

“Aga kujutame nüüd ette, et me oleksime küsinud raha selle eest – kas see oleks olnud üldse võimalik ja kuidas on võimalik maksta? Selleks peavad olema tehnoloogilised lahendused, see kõik on palju keerulisem,” nentis Sirje Helme.

Kolmeeurose piletiga igal reedel ERSO kontserdi esiritta

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester teeb iga nädal poole koosseisuga proove, et anda reedeti kell 19 otseülekandes kontsert ERSO TV-s. Päevapileti saab soetada 3 euro eest ja koht esireas on tagatud.

“Korraga on laval mitte rohkem kui pool orkestrit, eelkõige siis puudutab see keelpille. Seoses sellega, et me peame hoidma teineteise vahelist distantsi, oleme ka lava ehitanud suuremaks selleks puhuks. See seab küll teatud akustilisi väljakutseid seoses distantsiga, millega me ei ole harjunud ja mis akustilist ei ole ka ette nähtud,” rääkis ERSO peadirigent Olari Elts.

Virtuaalsete kontsertidega alustati juba eelmisel kevadel. Mõtet sellest hauti juba varem, aga koroonaviirus oli ErsoTV platvormi loomisel kiirendiks.

“See on selline suund, kuhu tihti orkestrid ongi läinud. Mis ei tähenda seda, et kuidagi oleks mingisugustki märki sellest, et live-kontsert või päris kontsert kuhugi hakkaks kaduma või võiks kaduda või peaks kaduma. Sellepärast, et ikkagi täielikku korralikku kontserdielamust, nii nagu ka teatrielamust, me video vahendusel ikkagi ei saa nagu saalis olles,” lisas Elts.

Vene Teater laieneb videoplatvormile

Vene Teater on aga pea ainus teater Tallinnas, kus hetkel reaalselt proove tehakse. Peamiselt valmistutakse sügishooajaks. Et aga näitlejate vaim virge püsiks ning publik teatrit ära ei unustaks, toob teater märtsis ja aprillis Youtube’i vahendusel vaatajateni lühižanre.

“Me teeme selliseid käsikirjal põhinevaid, valmistatud, läbikirjutatud, läbimõeldud lühifilme, nimetame siis praegu niimoodi, mis räägivad teatrielust – seda, mida näitlejad kas siis proovisaalis teevad või kodus teevad,” lausus Vene teatri direktor Margus Allikmaa.

 Eelmisel kevadel näitas teater ka vanu lavastusi, siis sai aga selgeks, et täispikk etenduseformaat veebikeskkonnas ei toimi. See on ka põhjus, miks vene teater ei plaani ette võtta suuremaid tehnoloogilisi arenguid, sest päris teater jääb Allikmaa sõnul ikkagi vahetuks kontaktiks publiku ja näitlejate vahel.

“Kõik need virtuaalsed asjad, mida tehakse ja püütakse kuidagi näidata, et ka nendel võib tulevik olla – kindlasti on ka sellistel asjadel tarbijaid ja kindlasti on ka seal üht-teist põnevat. Aga see on üks teine žanr.”

Kuivõrd võiks aga näituse- või muuseumisaalide tulevik olla osaliselt virtuaalplatvormidel?

“Küsimus on pigem selle e-levitamisega, et inimene jääb tegelikult ilma kahest kolmandikust oma elamusest. Jah, ta saab informatsiooni, nii pildilist kui sõnalist. Aga see, mille pärast tegelikult muuseumisse tullakse – see emotsioonide kogum, mis selle juures on, sellest jäävad ikkagi vaatajad ilma, mitte midagi teha ei ole,” arvas Sirje Helme.

 “Ma usun seda, et üks toetab teist. Seal võivad olla variandid, et inimene alguses vaatab virtuaalplatvormi, talle meeldib see, mida ta näeb ja ta selle tulemusena tuleb ka meile siia füüsiliselt kohale,” oli Paul Aguraiuja lootusrikas.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.