"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VIDEO! Mihhail Kõlvart: linn kaalub psühholoogilise abi pakkumise võimalust (0)
29. märts 2021

„Esimese haiguspäeva hüvitamisele lisaks kaalub linn ka psühholoogilise abi võimaldamist linlastele,“ ütles Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart saates „Tallinna panoraam“. „Praegusel raskel ajal, kui paljud inimesed kaotavad sissetuleku või nende sissetulek väheneb, ei saa linnajuhid endale sellist palgatõusu lubada.“

Kuidas linnavalitsus jõudis paljude inimeste jaoks üllatava otsuseni, et hakata kompenseerima haiguslehti?

Probleem ei ole ju uus. Tegelikult me ju teame, et küllaltki palju inimesi otsustab vaatamata haigestumisele ikkagi tööle minna, sest inimesed kardavad kaotada osa enda sissetulekust. Ma arvan, et mõned kardavad kaotada ka töökohta, sest ei ole teada, milline võiks olla tööandja reaktsioon. Ja selle meetmega soovime inimesi täiendavalt motiveerida haigustunnuste puhul ikkagi jääma koju ja inimesi täiendavalt toetada. Eriti neid inimesi, kelle sissetulek ei ole kõrge. Tegu on universaalse meetmega ja sõltumata diagnoosist, saab alates 25. märtsist iga tallinlane seda toetust taotleda ja sealhulgas ka inimesed, kes haiguslehe alusel peavad viibima eneseisolatsioonis.

Kas sellise algatusega võiksid kaasa minna ka teised omavalitsused?

Me alustasime sellest, et me pöördusime riigi valitsuse poole. Meie arvates võiks  see meede üleriigiline olla. Sugugi mitte iga omavalitsus ei suudaks seda meedet rakendada, sest see on küllaltki kallis meede. Meie lähtume praegu sellest, et Tallinnas maksab keskmine haiguslehe päev 26 kuni 27 eurot. Linna toetuse määr on 30 eurot. Nagu ma ütlesin – see on mõeldud eelkõige nendele, kelle sissetulek on suhteliselt madal. Aga taotleda saab iga tallinlane. Jah, see meede võiks olla üleriigiline.

Teist aastat järjest olete teie, linnajuhid, otsustanud oma palgatõusust loobuda. Millist kokkuhoidu see linnale võimaldab?

Linna eelarve on rohkem kui 800 miljonit ja võib-olla umbes 45 tuhat eurot ei ole väga suur kokkuhoid, mille ma saavutame sellega, et loobume palgatõusust, aga ka see on raha. Näiteks selleks, et osta isikukaitsevahendeid linlaste jaoks, mida me praegu erinevate kampaaniate käigus  jagame.  Aga minu arvates on antud juhul tähtis ikkagi sõnum. Praegusel raskel ajal, kui paljud inimesed kaotavad sissetuleku või nende sissetulek väheneb, ei saa linnajuhid endale sellist palgatõusu lubada. Jah, ka linnajuhtide töökoormus on kasvanud, nagu ka teistel, aga praegu ei oleks palgatõus adekvaatne.

Millistel linnatöötajatel palgad siiski tõusevad sel aastal?

Tõepoolest, kahe aasta jooksul me otsustasime teist korda, et linnajuhid ei peaks palgatõusu saama, aga samas terve rida töötajaid, erinevatest valdkondadest ikkagi saavad palgatõusu. Perioodil 2019- 2021 oli meil ainult palgatõusuks eraldatud täiendavalt 10-11 miljonit eurot – haridustöötajad, kultuuritöötajad, sotsiaaltöötajad, noorsootöötajad. Ja ka sel aastal  eraldasime eelarves täiendavalt 800- 900 tuhat eurot, et korraldada palgatõusu sotsiaalvaldkonna töötajatele.

Praegu räägitakse palju inimeste vaimsest tervisest. Tegelikult teie, linnajuhid, olete praegu ikkagi teatud surve all. Kuidas teie oma vaimset tervist hoiate?

Jah, pinge on kasvanud. Tahaks loota, vaatamata sellele me oleme jätkuvalt vaimselt terved. Aga kui rääkida tõsiselt, siis see on tegelikult probleem. Inimesed on väga suure emotsionaalse surve all. Me näeme, et inimestel on praegu raske. Ja me just selle valdkonna abilinnapeaga hiljuti arutasime võimalust, et eraldada täiendavalt vahendeid, et ka linna poolt toetada psühholoogilist nõustamist. Ma arvan, et seda tuleb teha.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

narvakas
30. märts 2021 16:06
https://www.err.ee/1608160228/kristina-kallas-narvakate-hulk-kes-enam-keskerakonda-ei-vali-aina-kasvab