"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VIDEO: Aegna saar muudeti külastajatele atraktiivsemaks (0)
30. märts 2021

"Silmaga nähtavad asjad on näiteks Aegna sadamas olev infotabloo, kus saab interaktiivselt näha, millal laev tuleb, milline on ilm ja kui tugev on tuul jne. Lisaks väga oluline oli see, et arendada keskkonnasäästlikku turismi," sõnas Kesklinna vanem Monika Haukanõmm.

Täna pandi punkt kaks aastat kestnud Tallinna-Helsingi ökosaarte projektile, mille käigus valmisid Aegna saarel targad ja loodussäästlikud lahendused, mis peaks sinna rohkem turiste meelitama.

“Silmaga nähtavad asjad on näiteks Aegna sadamas olev infotabloo, kus saab interaktiivselt näha, millal laev tuleb, milline on ilm ja kui tugev on tuul jne. Lisaks väga oluline oli see, et arendada keskkonnasäästlikku turismi,” sõnas Haukanõmm.

Saarele loodi uus jäätmejaam ning paigaldati andurid, mis hindavad külastuskoormust saare loodusele. Saare ajalugu, militaarehitisi, looduskaitse all olevaid objekte ja muid pärleid tutvustavad nüüd üle saare jaotatud uued infotekstid- ja kaardid.

“Lisaks said uuendatud matkarajad, et suunata inimesi – kuhu tohib astuda ja kuhu mitte, sest tegemist on tõesti kohaga, kus igalpool käia ei ole soovitatav,” ütles Haukanõmm.

Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna keskus töötas projketi käigus välja ka meetodi, kuidas kaasata külastajaid saare keskkkonnaseiresse.

“Koos Aegna loodusmajaga töötasime välja näiteks programmi kooliõpilastele, mille abil saavad nad uurida randades leiduvat mereprügi,” ütles SEI vanemekspert Piret Kuldna ja lisas: “Kaasates tegevustesse õpilasi või saare külastajaid, saavad nad ise targemaks ning ühtlasi aitavad nad koguda keskkonnaandmeid, mille abil saame planeerida saare külastuskoormust või rohkem teada liikide ja ümbritseva looduse kohta.”

Aegna saare projekti kogueelarve oli veidi üle ühe miljoni euro.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.