"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VIDEO! Tallinna Haiglale kuulutati välja rahvusvaheline projekteerimishange (0)
30. märts 2021

"Tallinna linna soov on olnud, et hankes osaleksid konsortsiumid, mis on moodustatud välismaa ja Eesti ettevõtete koostöös, et me saaksime haiglate projekteerimise teadmist ka Eestisse," ütles Eesti Arhitektide Liidu president Andro Mänd.

Tallinna superhaigla planeerimine on jõudnud järgmisesse järku. Välja on kuulutatud rahvusvaheline projekteerimishange. Projekteerijalt oodatakse kogemusi mahukate haiglaprojektide eduka teostamise vallas ning oodatud on ka ühispakkujad.

Täna on Narva maantee ääres tühi plats, kuid juba 6 aasta pärast laiub siin pea 130 000 ruutmeetrine Tallinna Haigla, mis peaks suurel määral parandama ravikvaliteeti ja arstiabi kättesaadavust.

Konkurss tehti rahvusvaheline, kuna oodatakse pakkumisi suurte meditsiinilinnakute projekteerimise kogemusega ettevõtetelt. Küll aga eelistaks linn ühispakkumist, mis annaks teadmisi ka kohalikele arhitektidele ja inseneridele. “Tallinna linna soov on olnud, et hankes osaleksid konsortsiumid, mis on moodustatud välismaa ja Eesti ettevõtete koostöös, et me saaksime haiglate projekteerimise teadmist ka Eestisse,” ütles Mänd.

Uudne meditsiinikeskus pakuks tulevikus võimalusi, mida Eestis seni nähtud pole. Tallinna linnapea sõnul pole võimalik kiiresti arenevaid tehnoloogiaid praegustes amortiseerunud hoonetega haiglates rakendada ning kui soovime tipp tasemel meditsiiniteenuseid kättesaadavaks teha ka Eestis, tuleb tegutseda kohe.

“Kui saame Tallinna haigla projekti realiseerida, siis võime me öelda ja lubada, et meditsiiniteenus Tallinnas saab olema kõige kõrgemal tasemel,” lubas linnapea Mihhail Kõlvart. “Jutt ei ole ainult hoonest, jutt on eelkõige tehnoloogiatest.”

Lääne eeskujul on haigla projekteerimishankel mõeldud sellele, et see oleks ka arhitektuuriliselt kvaliteetne ning pakuks patsientidele emotsionaalselt rohkem, kui kohalikud haiglad siiani.

“Meil on seni olnud mentaliteet, et haigla on justkui tootmishoone, ” selgitas Mänd. “Kuid oluline on see, et sealt majast saaks väljas käia, et oleks pargikeskkond ning saaks ringi liikuda ja patsient ei oleks aheldatud oma palatisse või koridori. See on see suund, kuhu Lääne haiglad liiguvad ning hetkel on kõik eeldused selle kvaliteethankega loodud, et ka Eestisse tuleks kvaliteetse keskkonnaga haigla.”

Hanke tähtaeg on kahe kuu pärast ning Tallinna Haigla eeldatav kogumaksumus on 520 miljonit eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.