"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VIDEO! Veresoontekirurg: tromboosihirmu peaks tundma oma elustiili mitte vaktsineerimise pärast (0)
30. märts 2021

"Kui vähegi võimalik, siis vaktsineerida tuleks ennast niipea kui võimalik. Me oleme pandeemia tingimustes ja me peame midagi ette võtma, et oma endist elu tagasi saada. Vaktsineerimine on ainus võimalus selleks," sõnas Ida-Tallinna Keskhaigla kardiovaskulaarkirurg dr Veronika Palmiste.

Palmiste kummutab Covid-19 vastastest vaktsiinidest levivaid müüte. “Inimestel, kellel on kõrgendatud tromboosihirm, soovitan pigem mõelda sellele, mida nad teevad ise oma elustiiliga. Näiteks suitsetamine on üks kõige olulisemaid tromboosi riskifaktoreid,” leiab ta.

Veresoontekirurg soovitab vaktsineerida kohe, kui selleks avaneb võimalus. “Kui vähegi võimalik, siis vaktsineerida tuleks ennast niipea kui võimalik. Me oleme pandeemia tingimustes ja me peame midagi ette võtma, et oma endist elu tagasi saada. Vaktsineerimine on ainus võimalus selleks,” kommenteeris dr Palmiste.

Vaktsineerimist soovitab ta ka oma patsientidele, kelle on eelkõige arteroskleroos. “Palun neil ennast vaktsineerida, kuna nad on riskigrupp ja kes kõige rohkem haavatavad, kui põevad raskelt COVID-it.”

Ida-Tallinna Keskhaigla on veresoontekirurgias üks kõige rohkem soonesiseseid protseduure tegev haigla ja seetõttu näeb dr Palmiste, et arteroskleroosi patsientidel ei ole mingit põhjust ennast jätta COVID-19 vastu vaktsineerimata. “Inimestel, kellel on kõrgendatud tromboosihirm, soovitan pigem mõelda sellele, mida nad teevad ise oma elustiiliga. Suitsetamine on üks kõige olulisemaid tromboosi riskifaktoreid tavalistel inimestel.”

Hetkel ei ole vaja ka kahelda üheski COVID-19 vastases vaktsiinis, mis on Eestis kättesaadavad. “Sellel ei ole vahet, mis vaktsiiniga tänasel päeval vaktsineerida.  Võtke see esimene vaktsiin, mida teile pakutakse,” soovitab dr Palmiste nii oma patsientidele kui ka kõigile teistele.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.