"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud.

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Statistika: Eestis süüakse mune kaks korda rohkem kui toodetakse (0)
31. märts 2021
Scanpix

"Munade tarbimine ületas ligi kahekordselt toodangut ja iga teine söödud muna oli importmuna," täiendas Statistikaameti analüütik Ege Kirs.

Statistikaameti andmetel toodeti Eestis 2020. aastal 159,3 miljonit muna, mida on kolm protsenti rohkem kui aasta varem – kokku tarbiti mune pea 313,6 miljonit ehk 235 tükki iga elaniku kohta, vahendab BNS.

Ege Kirsi sõnul munatoodang küll aasta võrdluses suurenes, kuid jäi siiski oluliselt alla viimaste aastate tavapärastele mahtudele ning ei ole madalseisust taastunud. Eestis oli eelmise aasta lõpu seisuga 2,1 miljonit kodulindu, kellest 96 protsenti olid kanad ja kuked, ülejäänud muud linnud. Linnud munesid kokku 159,3 miljonit ehk ligi 10 000 tonni mune.

Aastatel 2014–2018 püsis Eesti munatootmine 200 miljoni piirimail, 2019. aastal aga vähenes see eelkõige salmonelloosi tõttu järsult 154 miljonile ning ei ole siiani taastunud.

Mune toodetakse vähestes suurtes ettevõtetes, kes annavad põhilise osa toodangust ning mõjutavad suurimaid kasve ja kahanemisi. Munatootmine on viimase kümnendi jooksul vähenenud ka väiksemates majapidamistes, samuti põllumajanduslikes kodumajapidamistes.

Kaks aastat tagasi toimunud järsk vähenemine tootmises tõi kaasa munade impordi kasvu. Möödunud aastal tarbiti mune 313,6 miljonit ehk 19 600 tonni, mis on neli protsenti vähem kui aasta varem. Pea kogu tarbimine on söögiks, sest haudemune Eestis praktiliselt enam ei toodeta.

Munatoodete import Eestisse vähenes ja oli 10 900 tonni. Sisseveost peaaegu kolmveerandi moodustasid tervel kujul munad. Koorega kanamunade impordist pärines ligi pool Lätist, kolmandik Poolast ja kümnendik Leedust. Munade eksport oli 1200 tonni, mis on viimase kümne aasta madalaim näitaja.

Toodangu, impordi ja ekspordi järgi arvestades on Eesti munadega isevarustatuse tase 51 protsenti.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.