"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
President Kaljulaid kuulutas välja kolm seadust (0)
01. aprill 2021
Albert Truuväärt

President Kersti Kaljulaid kuulutas välja kohtutäiturite tegevust, lõhkeainete kättesaadavust ja Eesti ning Soome investeeringute soodustamise lepingu lõpetamist puudutavad seadusemuudatused.

Kemikaaliseaduse muudatustega ühtlustatakse norme, mis käsitlevad ainete ja segude kättesaadavaks tegemist, sissetoomist, omamist ja kasutamist, mida võidakse kasutada lõhkeainete ebaseaduslikuks valmistamiseks, teatas presidendi kantselei pressiesindaja. Regulatsiooni eesmärk on piirata sedalaadi ainete kättesaadavust ja tagada asjakohane teatamine kahtlustäratavatest tehingutest kogu tarneahelas.

Täitemenetluse seadustiku ja kohtutäituri seadusega muudetakse senist avaliku võimu nõuete jagamise mudelit nii, et sarnaselt eranõude omanikuga võib avalik-õigusliku nõude omanik ise kohtutäituri valida. Samuti muudetakse seadusega kohtutäiturite tasusätteid ja kehtestatakse uus kohtutäituri ametitoiming, milleks on võlgniku täitemenetlusliku profiili koostamine. Ühtlasi luuakse seadusega uus Justiitsministeeriumi poolt peetav keskne täitmisregister, mis hakkab täitma täitemenetlusregistri ja elektroonilise arestimissüsteemi ülesandeid. Samuti maksab alaealisele lapsele elatise sissenõudmise eest kohtutäiturile perioodilist tasu edaspidi riik.

Eesti ja Soome vahelise investeeringute soodustamise ja kaitsmise lepingu muutmise ja lõpetamise kokkuleppe ratifitseerimise seadus näeb ette lepingu muutmise enne lõpetamist, kuna selle sätete järgi kehtib leping selle jõusoleku ajal tehtud investeeringute suhtes veel järgneva kümne aasta jooksul pärast lepingu kehtivuse lõppemist. Seega tuleb lepingut muuta, et selle lõpetamisel lõppeks täielikult ka lepingu kohaldamine. Lepingu lõpetamine on vajalik, et tagada Euroopa Liidu õigusaktidest tulenevalt kõikide EL-i liikmesriikide investorite võrdne kohtlemine. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.