"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Tallinn ühtlustab perepileti kasutamise õigusi linnaasutustes (0)
01. aprill 2021
Mats Õun

Tallinna linnavalitsus reguleeris perepiletiga saadavate teenuse hinna kehtestamist linna asutustes ja aprillist annab perepilet tasulise teenuse kasutamise õiguse kuni kahele täiskasvanule ja nende kuni 19-aastastele lastele.

Tallinna abilinnapea Betina Beškina sõnul on linna spordi-, vabaaja- ja kultuuriasutustes võimalik kasutada perepileti soodustust ligi 40 erineva teenuse puhul, kuid asutused on pere mõistet ehk nii laste arvu kui ka nende vanust käsitlenud paraku väga erinevalt.

„Linna eesmärk on, et perepileti regulatsioon oleks üle linna ühtne ja just see tingiski vajaduse kehtiva määruse muutmiseks,“ rääkis Beškina. „Võttes arvesse, et paljudes peredes on lapsi enam kui kaks ning kultuuri- ja sporditeenused peaksid olema kättesaadavad võimalikult paljudele lastele ja noortele, siis ei ole põhjendatud lähtumine standardist, et pere moodustavad kaks lapsevanemat kahe lapsega. Ühtlasi saame toetada seeläbi lasterikkaid peresid.“

Perepileti definitsioonis kasutatud sõna täiskasvanu hõlmab laste bioloogiliste vanemate kõrval ka kasuvanemaid, vanavanemaid, lapsele hooldajaks määratud isikuid, kärgpere täiskasvanud liikmeid ja nii edasi. Linna asutused sellist käsitlust juba praktikas ka järgivad ega kontrolli, kas tegemist on lapse vanematega või mitte.

2019. aastal moodustasid Eestis kolme lapsega pered kõigist lastega peredest kümme protsenti ning nelja ja enama lapsega pered 2,2 protsenti. Seega ei too laste arvu piiritlemata jätmine linna asutustele suurt lisakulu kaasa. Niisamuti on perepiletite osakaal kogu müüdud piletite arvus võrdlemisi väike.

Tallinna linn ja Eesti Lasterikaste Perede Liit sõlmisid 2019. aastal sügisel heade kavatsuste kokkuleppe, mille kohaselt saab Lasterikaste Perede Liidu väljastatava perekaardiga külastada soodustingimustel Tallinna linna spordi-, vabaaja- ja kultuuriasutusi, seal hulgas muuseumeid.

Perekaarti on võimalik taotleda kõikidel peredel, kus kasvab kolm või enam last või noort vanuses kuni 26 aastat. Noored vanuses 18–26 eluaastat peavad õppima gümnaasiumis, kutseõppeasutuses rakenduskõrgkoolis või ülikoolis täiskoormusel ning tal peab olema taotlejaga endiselt ühine eelarve- ja raharessurss.

Muudetud kord jõustub neljapäevast.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.