"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Valitsus lubab asutada arengukoostööd ja humanitaarabi juhtiva keskuse (0)
01. aprill 2021
Ilja Matusihis/ Foto on illustreeriv

Asutatav sihtasutus tugevdab Eesti arengukoostööd ja humanitaarabi ning hakkab keskenduma strateegiliste, laiaulatuslike ja sidusate projektide elluviimisele riigi seisukohalt prioriteetsetes sihtriikides ja regioonides.

Valitsus andis välisminister Eva-Maria Liimetsale volitused asutada SA Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus, mille  eesmärk on viia ellu rahvusvahelise arengukoostöö ja humanitaarabi projekte ning luua ja koondada Eestis selle valdkonna kompetentsi, vahendas BNS.

Uue sihtasutusega ühendatakse olemasolev SA Eesti Idapartnerluse Keskus. Asutatav sihtasutus tugevdab Eesti arengukoostööd ja humanitaarabi ning hakkab keskenduma strateegiliste, laiaulatuslike ja sidusate projektide elluviimisele riigi seisukohalt prioriteetsetes sihtriikides ja regioonides ning olulistes valdkondades nagu demokraatia areng või rohe- ja digipööre.

Uue sihtasutuse loomisega seatakse eesmärgiks suurendab valdkonna välisrahastuse osakaalu, mis aitab arengukoostööd paremini sidustada majandushuvidega ja kaasata projektidesse senisest rohkem nii Eesti kodanikuühiskonna, kui avaliku ja erasektori kogemust.

Eesti on viimasel paaril aastal senisest enam sidustanud arengukoostööd ja äridiplomaatiat kaasates arengukoostöö projektidesse erasektori innovaatilisi digilahendusi. Seoses COVID-19 pandeemiaga on huvi Eesti e-riigi ülesehitamise ja digilahenduste vastu maailmas hüppeliselt kasvanud. See võimaldab kaasata arengukoostöö projektidesse üha enam Eesti erasektori lahendusi.

Juba praegu osaleb Eesti riik koos erasektori esindajatega ning arengukoostöö rahastusega globaalsel tasandil näiteks Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja Rahvusvahelise Telekommunikatsiooniorganisatsiooni (ITU) projektides, arendades üleilmset digitaalset vaktsineerimispassi.

Koalitsioonileppe kohaselt pöörab Eesti erilist tähelepanu idapartnerlusriikide toetamisele nende pürgimustes vabade ja demokraatlike ühiskondade tugevdamise suunas. Eesti soovib arengukoostöö kaudu suurendada stabiilsust, demokraatiat ja jõukust sihtriikides Euroopa naabruses, kuid ka maailmas tervikuna.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

mondotamisest üle ilma
2. apr. 2021 08:03
Tegelased võtke tublisti vunki vähemaks säherduse nn arengukoostöö suhtes üleilma tegu kõige jõhkrama korruptsioonimülkaga kõik siis koos mantimas üüratu ÜRO sats rahas ulpiv, lugematud neegerkuningad ja mitmesugused käpikud-käsikud mundodmandad. Eesti on imeväike ja ülimalt vaene maa tegelt parem too raha oma koolidele ja õpetajatele suunata rääkimata sanitaridest, õdedest ja arstidest. Tublisti mõtekam las USA ja Euru muudkui trükib raha ja suunab kogu laari neegerrahvastele ja arrabidele midagi muud peale rahatüki nad ju ei oska. Meite omad kõik punaakadeemikud siis rahulikult neegerrahvastele kommunismust ja kapitalismust õpetama ja otse loomulikult Aafrikkas. Selline säästlik vaatenurk väikese Eesti poolt eestlastele vast sobivam ja ei mingit rahvusvahelist inimkaubandust Eestisse nn kõrghariduse sildi alla see peamine.